Regisseur en theatermaker Anis de Jong.
Regisseur en theatermaker Anis de Jong. (Foto: aangeleverd)

'Operasi Batavia'

ZAANDAM - Het Zaans-Molukse gezelschap DeltaDua speelt 25 en 26 september in het Zaantheater de première van ‘Operasi Batavia’. Een bitterzoet historisch-fictief muziektheaterstuk over gedwongen keuzes in voormalig Nederlands–Indië in 1945-1949. De dilemma's zijn: Indonesische onafhankelijkheid of het hernemen van de koloniale macht. Aan welke kant sta je?

Regisseur en theatermaker Anis de Jong: ‘We zijn allen een deel van de ‘zeg maar onder het tapijt geschoven zwijggeschiedenis’ in Nl-Indië waarbij we allemaal ons eigen interpretatie hebben. Bij Operasi Batavia lichten we de Molukse, Indische, Nederlandse en Indonesische verhalen uit. In de (sociale) media zie je vaak dat mensen elkaar opfokken en dat er daardoor een wirwar van meningen ontstaat waar mensen niet meer naar elkaar luisteren."

"De andere verhalen, die wil ik vertellen. En mensen ontroeren. Schrijf het op! Luisteren, luisteren, luisteren. Mijn opdracht is dat de kijker het ook begrijpt. Kom naar de voorstelling, daar hebben we wat te vertellen. We zetten de verhalen naast elkaar. Ik ben een theatermaker, geen politicus. De diverse verhalen worden verteld uit het hart en zijn herkenbaar vanwege de verschillende perspectieven. Samen maken ze deel uit van het grotere historische verhaal."

"In de voorstelling zijn zes verschillende personages. Ze zijn allemaal gebaseerd op echte verhalen. Ieder heeft een eigen verhaal, mensen willen dat kwijt. Het is een kleinood. Tijdens de voorstelling worden zonder oordeel de verschillende verhalen klein verteld, dat maakt het mooi. We gaan het niet aandikken. Ik ga niet vertellen hoe zwaar mensen het hebben gehad. De kijker maakt zijn eigen compositie. Voor mij is het belangrijk dat ik mensen kan waarderen om wie ze zijn, dus niet of ze Indo zijn, een moslimachtergrond hebben of als Molukkers bij elkaar leven in een wijk. Ieder heeft zijn eigen waarde. Ik ben geen politicus die met een opgestoken vinger de kijker vertelt wat hij moet vinden."

"De voorstelling is gesitueerd in een oude wapenfabriek. Dat zal je terugzien op het podium, waarbij de gordijnen verdwijnen en de achterdeur gebruikt wordt. Er spelen ook drie acteurs mee uit Jakarta. De groep heeft een moslim achtergrond en ik zelf, zoals ook onze Molukse acteurs, hebben een Moluks christelijk achtergrond. Het fascineert me nog steeds dat we ondanks onze verschillen elkaar zo kunnen inspireren. Wellicht komt het door hoe wij beiden tegen de wereldproblematiek aankijken en tegelijkertijd de ‘humor' ervan inzien. Dat is de spirit die ons verbindt. Conflicten tussen moslims en christenen is over de hele wereld bijna niet op te lossen. ik ben er erg trots op dat we samen het verhaal vertellen. Zonder opgestoken vingertje. We vertellen de verhalen naast elkaar, dat is onze opdracht."

Zie ook www.dezaanseverhalen.nl.