Wanneer de auto geparkeerd staat, zou deze ook kunnen worden gebruikt als afleverpunt voor pakketten.
Wanneer de auto geparkeerd staat, zou deze ook kunnen worden gebruikt als afleverpunt voor pakketten. (Foto: Ford Nederland)

Ford toont volgende fase in parkeergemak

Tijdens IAA in München demonstreerde Ford de geautomatiseerde parkeerservice. Deze technologie moet parkeren minder stressvol maken en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de auto naar de wasstraat of een laadpaal te rijden. Je kunt zelfs pakketten afleveren bij de auto terwijl die geparkeerd staat.

Met de geautomatiseerde parkeerservice wordt het voertuig bestuurd via de sensortechnologie in de parkeergarage, die al het verkeer in de garage regelt. Hiervoor vindt communicatie plaats tussen de voertuigen en de infrastructuur. De sensoren herkennen en lokaliseren de auto om de parkeerbeweging aan te sturen. Als wordt gedetecteerd dat er zich iets op het pad van de auto bevindt, zoals een voetganger, andere auto of iets anders dat een mogelijk risico vormt, wordt het voertuig onmiddellijk gestopt. Bij aankomst bij de parkeergarage stapt de bestuurder op een bepaalde plek uit en gebruikt de FordPass-app om het automatisch zoeken naar een vrije parkeerplaats te starten. 

Afleverpunt

Wanneer de auto geparkeerd staat, zou deze ook kunnen worden gebruikt als afleverpunt voor pakketten, waarbij bezorgdiensten die in de kofferbak kunnen leggen. In de toekomst kunnen nog meer connected services worden ontwikkeld om de klant nog meer gemak en voordelen te bieden.

De bestuurder gebruikt de FordPass-app ook om de auto te laten terugkeren naar het beginpunt. Daarmee wordt de parkeergarage sneller verlaten en kunnen de bestuurder en passagiers op een comfortabele manier instappen. Dit voorkomt lange wandelingen of zelfs zoektochten in grote parkeergarages. 

De hardware kan worden geïnstalleerd in de aanwezige infrastructuur van bestaande parkeergarages en volledig worden geïntegreerd bij de bouw van nieuwe garages.