Frankie Vos: Eigenlijk is een coming out absurd. Bij de geboorte heeft een baby geen vooroordelen. Iedereen is gelijk."
Frankie Vos: Eigenlijk is een coming out absurd. Bij de geboorte heeft een baby geen vooroordelen. Iedereen is gelijk." (Foto: aangeleverd)

Kom uit voor wie je bent

ZAANSTREEK - "De eerste vijftien jaar was ik in Zaanstad niet op zoek naar mensen uit de lhtbiq gemeenschap, ze waren voor mij niet zichtbaar. Voor een stad met ruim 155.000 inwoners waren er heel weinig activiteiten voor onze doelgroep", aldus Frankie Vos. Hij verhuisde 20 jaar geleden vanuit Utrecht naar Zaandam, waar hij samenwoont met zijn man. Als voorzitter van De Zaanse Regenboog heeft Frankie Vos met een tiental vrijwilligers de afgelopen jaren een mooi netwerk opgebouwd met veel activiteiten.

Lhbtiq staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer. "Er is veel behoefte aan samen borrelen en ontmoetingen, die kwamen er. Voor corona liepen de netwerkborrels en het 50 plus café goed. Dat liep als een trein, het zat altijd vol. Naast de vaste kern kwamen er steeds nieuwe mensen. Dat was erg leuk. Er was duidelijk veel behoefte aan. Mensen, ik ook, kregen nieuwe vrienden en een groter netwerk. Het is hartstikke leuk dat er zowel jonge als oudere mensen op af komen. Zij gaan vervolgens samen bijvoorbeeld wandelen of fietsen."

"Als je mensen beter leert kennen, dan kom je er achter wat voor persoon het is, wat iemand wil en wat hij, zij, hen leuk vindt. Het is handig als er dan een informatiepunt is, waar je terecht kunt, voor als je hulp nodig hebt, wilt kennismaken of als je iets wilt organiseren."

"Voor jongeren in het hele land geldt dat als je er weinig over hoort je je geïsoleerd kan voelen. Dat gold ook voor mij vroeger. Nu is er een grote groep die er heel open en leuk mee omgaat. Zij willen niet in een hokje passen en geen stempel. Dat is heel leuk om te zien. Maar er zijn ook jongeren die het moeilijk vinden om te ontdekken wie ze zijn. Zij hebben wel hulp en ondersteuning nodig. Die steun vind je bij elkaar. Wanneer er weinig mensen in je omgeving mee naar buiten komen, dan is de kans groter dat leerlingen op school je raar vinden en je gaan plagen. Het is belangrijk dat ze durven zijn wie ze zijn en dat ze daar steun bij krijgen."

Coming out absurd

"Eigenlijk is een coming out absurd. Bij de geboorte heeft een baby geen vooroordelen. Iedereen is gelijk. Je zou willen dat er een maatschappij is waarbij je je kunt gedragen zonder een stempel te krijgen en in een hokje geplaatst wordt. Ontdek lekker wat je bent. Daarmee kun je starten in het onderwijs. Iedereen heeft leuke dingen. Als je kunt zijn wie je bent, dan word je daar leuker en creatiever ben. Wanneer je je moet verstoppen, dan verberg je ook jezelf. Dat geldt voor iedereen. Kom je uit voor wie je bent, dan breng je veel meer kleur aan je leven, ook bij anderen als ze ervoor open staan."

Lees meer over De Zaanse Regenboog, die ook de ZaanPride organiseert, op www.dezaanseverhalen.nl.