Duizenden miniaturen.
Duizenden miniaturen. (Foto: Guus Bauer)

‘Ik ben niet hebberig van nature’

(vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - De eerste echte auto van zijn vader was een Renault. Bij de aanschaf kreeg je in die tijd een model in plastic cadeau.

Na een aantal jaren had de jonge Eddy een verzameling van drie stuks, die op een plankje boven zijn bed werden gekoesterd. Net zoals de modelbootjes en -vliegtuigen die hij samen met zijn vader had gebouwd.“

Juist dat samen iets maken, is heel waardevol. Voor de rest hield ik me in die dagen veel met de natuur bezig. Plantjes drogen, veren verzamelen en de namen erbij zoeken. Mijn vader had een diorama van opgezette dieren, van insecten tot een vos. Hij was een hobby-taxidermist. Uiteindelijk is de verzameling naar een school gegaan. We hadden meer ruimte nodig voor de wagons en locomotieven van Märklin en Minitrix.”

De echte specials

Eddy’s eerste echte tweedehands auto was een Ford Fiësta. Daar kocht hij een modelautootje van. Ergens zag hij een petje met een Ford-logo. De folders bewaarde hij in een kast. In het buitenland bleken ze weer andere folders te hebben. Het begin van de omvangrijke verzameling. Rondstruinen in levende lijve en op het internet, met laptop en iPad tegelijk in de aanslag voor de beste bieding.

"Ik ben niet hebberig van nature. Het heeft eerder iets te maken met het zo compleet willen maken van een verzameling. Alles letterlijk op een rijtje krijgen. Een totaaloverzicht. Daarna ga je op zoek naar de echte specials, de prototypes, de kleine oplages, relatiegeschenken in principe alleen voor dealers. Een fototoestel, een zilveren notitieblokhouder bijvoorbeeld. Het is geen belegging. Je verzamelt voor jezelf, om van te genieten. Als er iemand komt met een goed bod of met een Ford Mustang Fastback uit 1965 bijvoorbeeld of een nieuwe V8, gaat het weg. Auto's op de schaal 1 op 1 welteverstaan.”


Een houten wiel met logo van Ford op de naaf.
Allerlei bijzondere zaken van de Ford Corona.