Vakmanschap van vader op zoon bij  Hairstyling Hamida.
Vakmanschap van vader op zoon bij Hairstyling Hamida. (Foto: Anett Kazimierska)

‘Ik blijf knippen tot ik erbij neerval’

WORMERVEER – “Wolter Kroes heb ik gisteren nog geknipt. Hij kwam als veertienjarig jochie al bij mij om zijn haar laten knippen. En gelijk stripboeken lezen want in die tijd waren we ook drogisterij”, vertelt Aimi Hamida.

Barbier en gentleman Aimi (82) van Hamida Hairstyling

Zijn kapsalon Hamida Hairstyling, Kerkstraat 241 is inmiddels een begrip in Wormerveer. Je kunt eerder opnoemen wie niet in de kappersstoel bij de 82 (!)-jarige ondernemer heeft gezeten dan wel. Dat is ook logisch want het edele kappersvak is hem met de paplepel ingegoten.

“Mijn vader was ook kapper. Ik liep op negenjarige al bij hem in de zaak rond om mee te helpen voor zover ik toen kon”, vertelt hij. Met zijn Spaanse roots kwam de kapper in 1965 naar Nederland. Om eerst te gaan werken bij Stuurman Cacao (wat later Gerkens Cacao werd). “Ik sprak toen alleen een woordje Frans. Meneer Stuurman zei toen dat ik snel Nederlands moest gaan leren. Dat leerde ik snel als jongste bediende in een kapsalon op het Leidseplein. Om vervolgens in 1970 mijn eerste eigen zaak te openen. Dat was op het Zilverschoonplein.”

Nederlands kampioen

Vervolgens werd de Kerkstraat het domein van de dames- en herenkapper. Wie in de kappersstoel plaatsneemt, weet zich verzekerd van een zeer ervaren kapper. “Ik ben ook nog Nederlands kampioen geweest. Kijk maar in de prijzenkast voor de diverse prijzen die er zijn gewonnen. Knippen is mijn hobby gebleven. Dat vak zal ik blijven uitoefenen tot ik er bij neerval”, aldus Aimi.

Misschien de mooiste omschrijving over de bijzondere ondernemer komt van dorpsgenoot Wolter Kroes. Hij schreef over zijn kapper: ‘Aimi is een kapper van de oude stempel. Een barbier. Een gentleman die je bijzonder laat voelen als je bij hem in de stoel zit. Gewoon onze huisvriend. Eigenlijk familie.”

Nu de contactberoepen weer mogen werken is ook Hamida weer open. "De telefoon stond gelijk roodgloeiend en het was weer gezellig druk in de kapsalon. Gelukkig, want het mooiste aan mijn vak vind ik de sociale contacten”, besluit Aimi.

Zie voor meer informatie www.hamidahairstyling.nl                

Afbeelding