Steunt voor bewoners met minder inkomsten

ZAANSTAD - Door corona hebben veel inwoners een plotselinge terugval in hun inkomen. Dit kan huishoudens in financiële problemen brengen. Om deze huishoudens tijdelijk te helpen heeft het Rijk de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) ingesteld. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeenten.

Wethouder Songül Mutluer: ‘Sommige inwoners staat het water echt aan de lippen. Zaanse huishoudens kunnen met de TONK een bijdrage krijgen voor hun woonlasten van maximaal €500 per maand. Ik ben blij dat we huishoudens op deze manier extra kunnen ondersteunen'.

Vanaf 17 maart kunnen inwoners - met terugwerkende kracht vanaf januari 2021- een aanvraag doen voor deze regeling. Inwoners komen in aanmerking als hun inkomen in januari 2021 minimaal 25% lager was dan in januari 2020. En als hun woonlasten (huur of hypotheek) 37% of meer zijn van het inkomen in januari 2021. Inwoners worden zo snel mogelijk geïnformeerd hoe ze de regeling kunnen aanvragen.

Ook inwoners die sinds 2020 een Tozo-uitkering ontvangen, kunnen in aanmerking komen voor de TONK. De Tozo-regeling, die al twee keer is verlengd, is voor zelfstandig ondernemers die financiële problemen kregen door de coronacrisis. Er zijn twee onderdelen: een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskrediet. In totaal zijn er 7.606 Tozo-aanvragen afgehandeld, waarvan 820 uit Oostzaan er Wormerland. Vanaf 1 april tot 1 juli 2021 wordt Tozo 4 van kracht. Inwoners worden hier eind maart over geïnformeerd.

Kijk voor regelingen in Zaanstad op www.zaanstad.nl