Wendy Kok en haar ouders Jan en Jelly Vis, voor de gelegenheid nu vóór de tap van café 't Sluisje.
Wendy Kok en haar ouders Jan en Jelly Vis, voor de gelegenheid nu vóór de tap van café 't Sluisje. (Foto: Dirk Karten)

‘Vijftig jaar één grote familie op Zuiddijk’

ZAANDAM – Topvoetballer Rafael van der Vaart stond er ooit achter de tap als barman en acteur Rudi Falkenhage (bekend van onder meer Dagboek van een Herdershond uit 1979) pakte vóór de tap zijn pilsje. Vraag niet hoeveel jaar er op de Zuiddijk 224 al een kroegje is gevestigd, want je moet niet denken in jaren maar eeuwen. De schutsluis zelf is gebouwd in 1713 en vormt de verbinding tussen de Zaan en de Hanenpadsloot. En sinds mensenheugenis staat er een café naast. Wat wel is te achterhalen is het feit dat het afgelopen maandag, 15 maart, precies vijftig jaar geleden was dat Jan en Jelly Vis Café ’t Sluisje kochten. Pleisterplaats voor kaartliefhebbers, biljartfans, Ajaxliefhebbers en al die Zaandammers die van een goed glas bier houden in een oergezellige, onvervalste bruine kroeg.

Door Dirk Karten

Jan (75) en Jelly (77) Vis kochten 50 jaar geleden café ’t Sluisje in Zaandam

Vader Abraham zong zo treffend over zijn ‘Kleine café aan de Haven’: een plek waar de mensen gelijk zijn en tevree. Waar de voetbalclub aan de muur hangt, je geld of wie je bent niet meetelt en ’t glas is gespoeld in ’t helderste water. Precies zo’n kroegje is ’t Sluisje. Stamgasten hebben de muur volgehangen met foto’s die ieder een verhaal waard zijn om te vertellen. Verhalen aanhoren én vertellen kunnen Jan (75) en Jelly (77) over een halve eeuw werken in hun café.

‘Weer in de kroeg’

Hun horeca-avontuur begon in 1971 toen Jan zijn baan als kantoorbediende vaarwel zei en hij samen met Jelly ’t Sluisje op hun naam zette. “Hij moest eerst nog tien weken doorwerken bij zijn oude baas. Maar wij stonden ook al ’s avonds achter de tap”, vertelt Jelly. “Overdag op kantoor, ’s avonds door in het café; dat ging natuurlijk niet goed. Na zes weken zat Jan er doorheen en heb ik tegen z’n baas gezegd: ‘Jan komt niet meer bij jullie werken. We hebben nu een eigen zaak!” Jan: “Ik bezocht op m’n veertiende al het café en daar zat ik weer in de kroeg….” Hij zegt het breeduit lachend.

Ervaring in werken in het café was er wel, al is een eigen zaak drijven een ander ding. “Ik had wel meegelopen bij cafés als Huize Lammers en het Stationskoffiehuis. Laatstgenoemde was gevestigd tegenover het oude NS station in Zaandam”, vertelt Jan over zijn begin in de horeca.

(vervolg op pagina 3)



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding