Aan duidelijkheid waar je moet zijn geen gebrek...
Aan duidelijkheid waar je moet zijn geen gebrek... (Foto: Dirk Karten)

‘Waarom kan ik niet in de Zaanstreek terecht voor mijn corona vaccinatie?’

ZAANSTREEK – Hoera! De oproep tot vaccineren om corona tot stoppen te dwingen heeft u nu in handen. Maar wat blijkt? U krijgt te horen dat het locatie Amsterdam gaat worden… (of Purmerend als andere GGD-priklocatie) Hoe komt u daar nou naar toe? En waarom kan het niet gewoon in de Zaanstreek? Het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan staat toch al ingericht klaar als vaccinatielocatie? Waarom kunnen ze de vaccins voor Zaankanters niet gewoon daar naartoe brengen? Het klinkt logisch en makkelijk te realiseren, maar bij het geven van een corona vaccinatie komen heel andere zaken kijken dan bijvoorbeeld het geven van een gewone griepprik. Tijd om prangende vragen stellen aan de GGD Zaanstreek- Waterland en Erik Schoofs, directeur Huisartsen zorg / Huisartsen posten (HZW) en Stichting Eerstelijnszorg (SEZ). En het geven van antwoorden.

Waarom moet ik naar Amsterdam en Purmerend en kan ik niet in mijn eigen stad terecht? Het topsportcentrum in Koog aan de Zaan is toch al ingericht voor vaccinatie?

“Op verzoek van de minister is gestart met 25 GGD-locaties in heel Nederland. Deze locaties worden op termijn uitgebreid. Het opzetten van een locatie brengt veel logistieke uitdagingen met zich mee. Zoals inrichten van processen, beschikbaarheid en opleiden personeel. Inmiddels is de Topsporthal in Koog aan de Zaan gereed. Daar kan echter nog niet gestart worden omdat er landelijk te weinig vaccin beschikbaar is. Landelijk worden de vaccins verspreid door het RIVM. Zodra er voldoende vaccin beschikbaar is gaat locatie Koog aan de Zaan open en hebben we dus een extra locatie in onze regio Zaanstreek Waterland. Ondertussen is het evengoed van belang dat we op de bestaande priklocaties zoveel mogelijk mensen alvast vaccineren.”

Waarom kunnen de vaccinaties die nu naar Purmerend en Amsterdam worden gebracht niet gewoon naar Koog aan de Zaan gestuurd? Dan kan ik in mijn eigen gemeente terecht.

“Vaccins kunnen niet vrij getransporteerd worden. Daar zitten veel regels aan. Tevens is de houdbaarheid van vaccins beperkt, waardoor een minimum aantal prikken per dag moet worden gezet. Om vaccins zo efficiënt mogelijk te verdelen is er daarom gestart met 25 locaties in Nederland. De locaties zijn allemaal ingericht om alles zo zorgvuldig en veilig mogelijk te kunnen organiseren. Het aantal beschikbare vaccins was ook beperkt in de eerste periode. Nu het aantal vaccins begint toe te nemen kunnen er meerdere locaties geopend. Ondertussen plant het team van de nationale coronatelefoon de beschikbare vaccinplaatsen zo vol en efficiënt als mogelijk is. Hierdoor zijn er inmiddels al veel mensen gevaccineerd. Uiteraard dienen mensen hier soms iets verder voor te reizen dan de eigen woonplaats. Het is echter ook een enorme operatie om alle mensen in Nederland boven de achttien jaar te vaccineren. Als we samen, als zorgorganisaties en burgers onze schouders er onder zetten, kunnen we in een zo kort mogelijke periode ook zo veel mogelijk vaccineren als dat er vaccins zijn.”

Als mensen moeite hebben om naar de locatie te komen kunnen ze contact opnemen met het landelijk telefoonnummer 0800-1351. Zie: Hoe kom ik bij de priklocatie voor coronavaccinatie? | Rijksoverheid.nl

Wat is de rol van de Huisartsenpost in het proces?

“In het prikken bij GGD-locaties speelt de huisarts tot nu toe nog geen rol. De huisartsen vaccineren in kleine en soms iets grotere woonvormen in onze regio. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Mennistenerf-Pennemes, Prinsenstichting, Leviaan, Espria, Zorgcirkel, Philledelphia, Leviaan, Odion Stichting Wonen en Zorg Purmerend. En nog een aantal andere woonvormen. De huisartsen hebben in alle 82 locaties de kwetsbare patiënten die onder huisartsenzorg vallen op locatie kunnen vaccineren. Ook hierbij was de beperkte houdbaarheid en transportmogelijkheid een enorme uitdaging. Door zeer intense samenwerking tussen de huisartsen en zorgorganisaties zijn ongeveer 1800 mensen in deze doelgroep voor de eerste keer gevaccineerd. Over drie weken gaan we nog eens dezelfde ronde afleggen. Doordat er intensief is samengewerkt tussen GGD, HZW, SALT en de genoemde zorgorganisaties is dit eerste traject goed verlopen en zien we met vertrouwen uit naar het tweede traject. Het vaccin wat hiervoor gebruikt werd is het Moderna. Dit wordt op dit moment nog niet op de GGD-locaties gegeven, maar gebruikt voor deze doelgroepen in het gehele land”, aldus de GGD en Erik Schoofs.

Waar staan we nu qua leeftijdscategorie?

"Op dit moment zijn de huisartsen bezig om zich voor bereiden op de doelgroep 63, 64 jaar en een BMI>40. De huisartsen in Zaanstreek-Waterland hebben daar nog geen vaccin voor. De huisartsen laten de patiënten weten wanneer de uitnodigingen in onze regio hiervoor beginnen. Deze start hangt af van de landelijke verdeling.”

Wanneer kan ik in Koog aan de Zaan terecht voor mijn vaccinatie?

“Zodra er voldoende vaccin beschikbaar is gaat locatie Koog aan de Zaan open. Er wordt in het tweede kwartaal voldoende vaccin verwacht.”

We zijn er klaar voor... Zodra er voldoende vaccin beschikbaar is gaat locatie Koog aan de Zaan open.