De winterjas ging aan bij het testen van de kerkorgels.
De winterjas ging aan bij het testen van de kerkorgels. (Foto: aangeleverd)

Koude funest voor conditie Zaanse kerkorgels

ZAANSTREEK - Organist Dus de Vries kruipt achter het klavier van menig Zaans kerkorgel. Dat doet hij ook in deze wintertijd. De koude kerken zijn echter funest voor de staat van de orgels constateerde hij.

"Ik pleit ervoor dat kerkbesturen hun orgels in de gaten houden. Niet alle kerken zijn verwarmd. Deze periode zijn de grote kerken 'bitterkoud'. Uit onderzoek blijkt dat de coronastilte letterlijk toeslaat in vele Zaanse kerken. En stilstand is achter uitgang. Afgelopen week ben ik op inspectietocht geweest met enkele deskundigen in de provincie N.H. In één kerk was het zo slecht gesteld dat toen ik de motor aanzette, alle toetsen bleven hangen. Daarbij ging het om een monumentaal orgel. Schrikbarend te moeten constateren!", aldus Dub.

Erfgoed

Een kerk blonk boven alles uit: De Grote kerk van Westzaan. "Daar heeft men de zaak goed onder controle. Qua temperatuur en het bijhouden van het interieur. Afkloppen: dit orgel is in perfecte conditie. Daar speel ik nu zo'n zeventien jaar met alle plezier elke week. Mede door deze handelingen ‘waak’ je over je erfgoed. We weten dat het kostbaar is het op temperatuur houden van de gebouwen. Maar laten we zorgen dat het ons alle aandacht geeft. Corona heeft ons de greep. Maar ons culturele erfgoed lijdt ook schade!"