Twee jaar Sociale Wijkteams

ZAANSTAD - Op 1 januari 2019 startten de nieuwe partijen in de Sociale Wijkteams. Nu, twee jaar later, informeert het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad over hoe het de afgelopen twee jaar is gegaan.

Wethouder zorg, Natasja Groothuismink: ‘De Sociale Wijkteams hebben de afgelopen twee jaar mooie resultaten geboekt. Inwoners zijn tevreden over hoe ze geholpen worden door de wijkteams. Zo blijkt uit het cliënt-ervaringsonderzoek. Gemeente, wijkteams en andere partners werken goed samen om onze inwoners te ondersteunen. Met vele nieuwe taken lukt het ze ook nog om oog te houden op het beheersen van kosten. Dat is een knappe prestatie.’

Aandachtspunten

Zaankanters kunnen bij de Sociale Wijkteams terecht met vragen of problemen over welzijn, zorg, werk en inkomen, wonen, jeugdhulp en gezinsrelaties. De wijkteams krijgen een 7,6 als gemiddeld rapportcijfer van de mensen die van hun diensten gebruik maken. 81% zou bij een nieuwe vraag of probleem teruggaan naar het wijkteam. Verbeterpunten zijn de telefonische bereikbaarheid, wachttijden, nazorg en de bekendheid van de wijkteams. De wijkteams gaan met deze aandachtspunten aan de slag. Inwoners die gebruik maken van een Wmo voorziening geven gemiddeld een 7,7 voor het gemak van de aanvraag bij het wijkteam. 86% van de cliënten voelt zich serieus genomen.

De coronacrisis raakt onze inwoners en heeft ook invloed op het functioneren van de Sociale Wijkteams. Zo waren er beperkte mogelijkheden voor het ondersteunen van inwoners: groepsactiviteiten, inlopen en dagbesteding werden bijna onmogelijk door de maatregelen.