‘Ik ben gek op kleur, het maakt je vrolijk’.
‘Ik ben gek op kleur, het maakt je vrolijk’. (Foto: Dirk Karten)

Schatkamer van de Oostzijde

ZAANDAM – Het is een schatkamer van intrigerende én inspirerende kunst. Eigenlijk geen museum, ook al staat dat op de gevel. Al vindt de bezoeker in het oer-Zaanse pandje meer kunstzinnigheid dan in menig echt museum. George Wilson brengt met Itje’s Museum, te vinden aan de Oostzijde 121 in Zaandam, een ode aan ‘zijn’ kunstzinnige levenspartner Ingrid van den Akker. De Zaanse kunstenares die veel te vroeg haar plekje innam in het hemelse atelier.

Door Dirk Karten

“Als je om elf uur binnenstapt, heb ik de koffie klaar en is het ook lekker warm”, zegt George. Binnenstappen moet je letterlijk met beleid doen. Want praktisch iedere vierkante meter staat vol bijzondere kunstobjecten. Los van de - vaak humorvolle - assemblages die Ingrid naliet, produceert George een grote stroom aan kleurrijke schilderijen.

George Wilson brengt met Itje’s Museum ode aan overleden vrouw

“Ik ben geen kunstenaar maar een kunstmaker”, relativeert de Zaandammer zijn werken. Waarmee hij zichzelf tekort doet. Zijn kleurrijke creativiteit verdient zonder meer het predicaat kunst.

“Momenteel maak ik schaduwportretten. De kunst van het weglaten. Waarbij je toch kunt zien wie het is”, legt hij uit. Acteurs als Rutger Hauer maar vooral veel muzikanten zijn op kenmerkende wijze door George via hun schaduw geschilderd. Van Mick Jagger tot Ray Charles en van Etta James tot Frank Boeijen en Bette Midler. Ze kijken allemaal nieuwsgierig naar de bezoeker van Itje's Museum in de hoop meegenomen te worden. “Ja, het atelier is behoorlijk vol. Ik zou eigenlijk wat harder moeten roepen dat ik er ben, maar dat zit niet in mijn aard. Laat mij maar hier lekker aan tafel schilderen”, zegt George. Er was een tijd dat er letterlijk veel meer aan de weg/Oostzijde werd getimmerd.

"Itje - koosnaampje voor Ingrid - was een schat van een vrouw. Mooi zowel van buiten als van binnen. Het is nu rustig in het atelier, maar als zij werkte was het een kabaal van jawelste”, vertelt George. Hij ontmoette Astrid in 2001 bij de opening van de eerste expositie van Ruth Post in het Atelier 121 + (plus). Zo heette Itje's Museum vroeger. "Het klikte gelijk. Zowel kunstzinnig als privé.”


(VERVOLG OP PAGINA 3)



Voorbeelden van twee assemblages.
George Wilson maakte samen met zijn Itje dit atelierkastje genaamd 'De Verteller'.
Itje's Museum, stampvol kunst.
Voorzichtig binnenstappen is het devies. Je struikelt anders letterlijk over de creativiteit.