Ellis van Atten.
Ellis van Atten. (Foto: Rob Verwey)

Stadsdichtersbundel in de maak

ZAANSTAD - De termijn van stadsdichter Ellis van Atten zit er in april op. Met stille trom vertrekken staat echter niet in haar agenda. Om een tastbare herinneringen achter te laten is er een Stadsdichtersbundel in de maak.

Ellis van Atten start crowdfundingsactie

Met gedichten die Ellis en Jeroen van Leeuwen tussen 2017 en 2021 schreven over de Zaanse geschiedenis en cultuur. Met onderwerpen als de installatie van burgemeester Hamming, Zaan Pride, Loop voor hoop, Monet, Filmfestival en de coronacrisis.

Lekker lokaal

“Als stadsdichter wilde ik woordkunst en poëzie toegankelijk maken voor iedere Zaankanter. Gedichten kunnen woorden geven aan gevoel, aan ervaringen, en ook aan een stad. Door dat te laten zien en horen, hoop ik dat meer mensen gaan lezen. En misschien ook gaan schrijven”, zegt Ellis.

Bundel voor Zaanstad

Het wordt een bundel voor Zaanstad, die iedere Zaankanter kan tegenkomen en kan doorbladeren op verschillende plekken. Denk aan het Monet-huisje of bij BIND op het Hembrug of op scholen. En natuurlijk is de bundel straks ook te koop bij de lokale boekhandelaar en via ZPINK.

Het wordt ook een bundel door Zaanstad en woordkunstliefhebbers. Sponsors zijn tot nu toe ZPINK-beweging voor woordkunst, de gemeente Zaanstad en particulieren die al spontaan een bijdrage leverden via de crowdfundactie van Ellis van Atten.

De vormgeving wordt gedaan door de Zaanse Hanneke de Graaff. Drukkerij Heijnis Schipper in Zaandijk verzorgt de druk.

Publieke leestafels

Om de stadsgedichten door de stad te laten zwerven, zijn er ‘verblijfplaatsen’ nodig: kroegen, winkels, tentoonstellingsruimtes, wachtkamers, schoolbibliotheken. Publieke leestafels eigenlijk. Heb je zo’n plek? Meld die dan aan bij woordkunst@zpink.nl. Dan brengt Ellis in april een bundel bij je langs.

Bestellen

Ellis: “Om dit te realiseren is er wel geld nodig. Ik vind het leuk als dit woordkunst-cadeau gedragen wordt door zoveel mogelijk mensen die de woordkunst een warm hart toedragen.”

Kun je wat missen, mail dan naar woordkunst@zpink.nl. Of maak een bedrag over naar ZPINK, NL 49 INGB0008617685 o.v.v. sponsor bundel. De bundel is te bestellen door €22,50 over te maken naar hetzelfde rekeningnummer o.v.v. bestelling bundel en je postadres.

Boekenworm...