Het duurt nog tot april voordat Topsportcentrum De Koog in gebruik genomen kan worden als vaccinatielocatie.
Het duurt nog tot april voordat Topsportcentrum De Koog in gebruik genomen kan worden als vaccinatielocatie. (Foto: Dirk Karten)

Zaanse senioren voorlopig naar Purmerend of Amsterdam voor vaccinatie

ZAANSTREEK – “Gelukkig kan ik alles nog zelf, maar als 85-jarige moet ik nu wel voor mijn coronavaccinatie helemaal naar het Europaplein in Amsterdam. Zelfs twee keer. Ik vraag me af of dat niet gewoon in de Zaanstreek mogelijk is”, vraagt meneer R. uit Zaandam (naam en adres bekend bij de redactie) zich af. Een goede vraag die we ook bij de GGD Zaanstreek-Waterland neerleggen.

Door Dirk Karten

Als oud-bewoner van Amsterdam vindt meneer R. het op zich niet erg naar de hoofdstad af te reizen. Gelukkig heeft hij vervoer kunnen regelen via zijn schoonzoon. Want zelf autorijden is er niet meer bij. En met de twee gescheurde rugwervels die hij drie maanden geleden opliep, is bus/treinreizen ook geen goede optie. Zeker niet in de spits want beide afspraken zijn rond 18.00 uur gepland.

‘Belachelijk dat ik als 85-jarige niet in eigen stad terecht kan’

“Ik heb keurig het nummer gebeld wat er in de brief stond die ik kreeg. Maar een priklocatie in mijn eigen stad en andere tijd was niet mogelijk. Belachelijk toch?”, vraagt meneer R. zich verbolgen af.

We legden de volgende vragen aan de GGD voor: ‘weet uw organisatie dat alle mensen die nu bellen voor een afspraak stokoud zijn, minder mobiel zijn en dus vrijwel altijd van vervoer afhankelijk zijn? Is het mogelijk rekening te houden met de ‘menselijke maat’? Zoals deze doelgroep bijvoorbeeld niet twee keer in de spits naar Amsterdam laten komen?

GGD-communicatieadviseur Marjon Bartelds licht toe dat de medewerkers van het landelijke afsprakennummer uiteraard zijn geïnstrueerd om mee te denken. “De GGD kent niet de context van deze specifieke situatie om te beoordelen of er niet is meegedacht. Het kan immers ook om een misverstand of vergissing gaan.”

Op de vraag ‘is er voor deze doelgroep geen priklocatie te vinden dichter bij huis – dus in de Zaanstreek - en op betere tijden?’ luidt het antwoord: “Het inplannen van de afspraak voor een vaccinatie gebeurt via het landelijke afsprakennummer dat in de uitnodiging vermeld staat. Er kan dus niet rechtstreeks met een GGD worden gebeld om een afspraak te maken. Momenteel vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland de inwoners van onze regio op één centrale locatie, namelijk in Sportcomplex De Beuk in Purmerend.”

Als de oplossing ‘prikken via de eigen huisartsen en hun zorgpersoneel’ mogelijk is, kan de GGD dan rekening houden met inenten in de eigen woonplaats?

“Hier heeft de GGD geen invloed op. De overheid heeft bepaald dat de GGD ouderen vaccineert die zelfstandig wonen en mobiel zijn. Wat betreft de 90+ers bekijkt de huisarts wel vooraf of de betreffende oudere naar de vaccinatielocatie kan komen. Is dat naar het oordeel van de huisarts niet het geval, dan vaccineert de huisarts”, aldus de GGD-woordvoerster.

Vaccinatie huisartsen

Helaas, de oplossing ‘laten vaccineren bij de eigen huisarts’ is nog niet van toepassing. De reden is simpel: de huisartsen en hun zorgpersoneel zijn zelf nog niet gevaccineerd en dus goed beschermd. “We hebben nog niet eens een oproep binnen”, verzucht Christy Niemeijer, huisarts en directeur van de stichting SALT.

‘Lastig, maar ga wel’

Hoe lastig het vervoer naar de vaccinatielocatie buitende eigen stad ook kan zijn, Christy Niemeijer pleit ervoor toch te gaan.

“Probeer die kans te pakken. Want ik weet niet of de mogelijkheid om je in de eigen stad te laten vaccineren snel voorhanden is. Trommel iemand op. Bestel desnoods vervoer, maar ga wel”, luidt haar advies.

Zaanse vaccinatielocatie

De GGD Zaanstreek-Waterland opent - naast De Beuk in Purmerend - een tweede regionale vaccinatielocatie. Dat wordt het Topsportcentrum De Koog. De priklocatie wordt ingezet op het moment dat de GGD volgens het regionale opschalingsplan meer capaciteit nodig heeft dan beschikbaar is op de locatie in Purmerend. Naar verwachting is dat in april.

Ook de SALT-directeur wacht met smart op de opening van het Topsportcentrum aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan als vaccinatielocatie. "Het klinkt makkelijk, snel in gebruik nemen, maar het vraagt wel het nodige aan goede logistiek. Zo moet je zorgen voor een goede koeling, want als het vaccin eenmaal ontdooit is, kun je het niet opnieuw invriezen. Dat maakt vaccineren complex.”

In het Topsportcentrum moeten uiteindelijk 1.000 mensen per dag, zeven dagen in de week, het coronavaccin kunnen krijgen. “De exacte openingsdatum hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins; wij zijn er in ieder geval klaar voor”, aldus projectleider Jasper Verburg van de GGD Zaanstreek-Waterland.

Bij De Beuk kan de GGD, indien nodig en als er vaccins beschikbaar zijn, ruim 1.000 prikken per dag zetten. Jasper Verburg: "We zijn inmiddels opgeschaald van drie naar tien beschikbare prikstraten. Er is voorlopig genoeg capaciteit in De Beuk. We liggen goed op schema en er is voldoende personeel.” De verdeling van vaccins wordt landelijk bepaald, op basis van doelgroep prioritering en beschikbaarheid van vaccins. Het RIVM verwacht dat er in de loop van maart meer vaccin beschikbaar komt.

Zaankanters moeten voorlopig voor het zetten van de coronavaccinatie naar Purmerend of Amsterdam.