Snoeiafval uit het groen lag recent nog op het pad rond het monument, maar is inmiddels opgeruimd.
Snoeiafval uit het groen lag recent nog op het pad rond het monument, maar is inmiddels opgeruimd. (Foto's: Dirk Karten)

‘Monument moet troost bieden maar is nu doorn in het oog’

Algemeen

ZAANDAM – Ze wordt naar van de aanblik hoe het er nu bij staat, Jeanne Hoogeveen-Bakker uit Zaandam. De initiatiefneemster van het monument voor het ongeboren of te vroeg geboren kindje, ziet met lede ogen toe hoe het is gesteld met het onderhoud. “Het monument moet troost bieden, een visitekaartje zijn voor de gemeente, maar het ziet er nu niet uit. Het is één grote wildernis”, zegt ze verdrietig. Het onderhoud - of liever gezegd, het ontbreken daarvan - is een doorn in haar oog.

Onderhoud monument voor het ongeboren of te vroeg geboren kindje ter discussie

Op 12 september 2018 heeft Jeanne Hoogeveen-Bakker, die bij de realisatie steun kreeg van Ruud van der Velden,   het monument ter nagedachtenis van het ongeboren, of te vroeg geboren kindje. samen met wethouder Songül Mutluer, onthuld op de algemene begraafplaats van Zaandam aan de Zuiddijk. Het bestaat uit een grote cirkel met vier in lengte oplopende marmeren zuilen. Een prachtige boom vormt het centrale hart in de cirkel met, tussen de zuilen in, een nu één meter hoge beplanting.

De realisatie van het monument had ook te maken met het werk dat Jeanne Hoogeveen-Bakker in de verpleging deed. “Daar hoorde ik trieste verhalen van vrouwen die hun kindje niet mochten zien en daar levenslang mee zaten. Ik had het geluk dat mijn dochtertje in de couveuse lag en haar dus nog wel gezien heb. Wethouder Olthoff heeft er voor gezorgd dat het monument er kwam”, vertelt de initiatiefneemster.

Respectloos

“Ik heb zelf ook een kind verloren en zoek troost bij het monument. Want een kind verliezen geeft een trauma waar je nooit meer vanaf komt. Het zit in je systeem. Ik was dan ook heel blij toen het monument een feit werd en wethouder Songül Mutluer het onthulde. Maar nu kom ik er jankend vandaan vanwege het slechte onderhoud. Het is volkomen respectloos en een mooie begraafplaats onwaardig”, laat ze weten.

Initiatieven

Naar eigen zeggen heeft ze de staat van het onderhoud bij de gemeente aangekaart maar kwam er volgens haar geen reactie. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft er regelmatig contact met de initiatiefnemer(s) plaatsgevonden en is de afspraak gemaakt om na het komende reces (de zomer) weer met elkaar te spreken. Wethouder Mutluer heeft de afgelopen tijd een aantal ondernemers benaderd met de vraag of zij willen bijdragen aan het herdenkingsmonument. Hier is al een positieve reactie op gekomen. De gemeente herkent zich niet in het verhaal dat de plek onvoldoende onderhouden wordt en benadrukt dat er vele initiatieven zijn genomen om een passende herdenkingsplaats te realiseren.

Staat van onderhoud

Hoe een mens ook tegen het levenseinde aankijkt, de Zaandamse begraafplaats kan troost bieden aan de achterblijvers. De plek biedt de mogelijkheid in gepaste verstilling de persoon die je is ontvallen te herdenken. De troostakker is over het algemeen netjes onderhouden, tot en met het toiletgebouw aan toe. De eerlijkheid gebied ook te schrijven dat juist rond het kindermonument de aanblik rommeliger is dan elders. Er ligt snoeiafval op het wandelpad en aan de staat daarvan te zien, ligt het er al een paar dagen. Een beetje aanharken/bijhouden van de plek bij de grootste zuil waar bezoekers persoonlijke zaken hebben neergelegd, kan ook geen kwaad. 

Je kunt discussiëren over de keuze van de beplanting, maar dat er zaken op een gegeven moment zijn uitgebloeid, is logisch. De helft van de beplanting snoeien, oogt echter niet fraai. Dat doet het kleurrijke bankje waarop je je gedachten de vrije loop kunt laten gaan juist weer wel. Als dit een plek moet zijn waar je als ouder van een overleden kindje troost moet vinden, scoort het een mager zesje.  Hoog tijd om de gemeente Zaanstad, verantwoordelijk voor het onderhoud, te polsen.

Beheersplan

“Als gemeente hebben we ons echt ingespannen om van het monument een passende herdenkingsplek te maken én houden. Niet alleen vanaf de plaatsing in 2017, maar ook tot en met vandaag de dag. Voor de gehele begraafplaats is een beheerplan vastgesteld over het onderhoud. Daarin wordt het monument, de herdenkingsplek, ook meegenomen. Er zijn met de initiatiefnemers afspraken gemaakt dat we samen zorg zouden dragen voor het onderhoud van het groen. Naast het reguliere onderhoud zijn er ook door ons tussentijdse aanpassingen gedaan aan de beplanting. We hebben de afgelopen jaren vele keren contact gehad met de initiatiefnemers en in samenspraak zaken in het beheer aangepast. Zo werd het verzoek gehonoreerd voor wat meer kleur en zijn er bloembollen gepland. En er is een cirkel van grind rond de grootste herdenkingszuil aangelegd waar mensen persoonlijke zaken kunnen neerzetten ”, laat een woordvoerster van de gemeente Zaanstad weten.

Snoeiafval

De gemeente heeft vijf mensen in dienst voor het onderhoud van alle begraafplaatsen in de Zaanstreek. Zij houden zich met allerlei taken bezig. Naast het groenonderhoud zorgen zij ook voor het in goede banen leiden van uitvaartceremonies. Nou kun je honderd man in dienst hebben, als die niet hun werk naar behoren uitvoeren, schiet je er nog niets mee op. Waarom ligt er op het pad snoeiafval? Waarom wordt dat niet gelijk afgevoerd?

Bewuste manier van werken

“Los van het feit dat het onkruid nu overal de grond uitschiet, heeft de onderhoudsploeg bewust gekozen voor het even laten liggen van het snoeiafval. Dit gebeurt alleen op de paden. Door het onkruid te laten drogen, krimpt het en kan het makkelijker worden afgevoerd. Het onkruid is een dag later weggehaald”, laat de gemeente weten.

Of dit de beste manier van werken rond een monument waar mensen met diep verdriet troost zoeken, kun je je afvragen. Maar dat is inmiddels nu bij de gemeente bekend. En gelijk aangepakt getuige bovenstaande reactie.                  

Een fleurig bankje bij het monument nodigt uit tot even zitten en je gedachten te laten bezinken.