De molenaars die onderwerp zijn van de eerste foto-expositie van het nieuwe Molenmuseum, zijn ook te boek gesteld. Bestellen via de website van de Zaansche Molen.
De molenaars die onderwerp zijn van de eerste foto-expositie van het nieuwe Molenmuseum, zijn ook te boek gesteld. Bestellen via de website van de Zaansche Molen. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe functie als fietsenrek voor oude molenroeden

ZAANSTREEK - “Het is ruim een half jaar geleden dat het Molenmuseum verhuisde van de Museumlaan in de Koog naar de Zaanse Schans. Je zou dus denken dat alles is overgebracht, maar dat is niet helemaal waar. Met name het archief en enkele grote stukken die buiten staan, moeten nog worden verplaatst. Dat gaat nu binnenkort gebeuren”, laat het bestuur van De Zaansche Molen weten.

Voor het archief is een tijdelijke, klimatologisch verantwoorde plek gevonden in Wormer. Daar worden alle historische documenten, boeken en museale stukken kunnen ondergebracht. Hoe lang deze tijdelijke oplossing gaat duren is onbekend. Voorlopig is er geen geld om een nieuwe archiefruimte te bouwen en in te richten bij het nieuwe Molenmuseum.

Molenboeken

Een bericht in kader ‘had ik het maar eerder geweten’: De Zaansche Molen ontvangt vele molenboeken. Sommige worden opgenomen in het archief, maar vele boeken worden ook te koop aangeboden. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De gever weet dat het boek goed terecht komt en De Zaansche Molen kan het ontvangen geld inzetten voor het behoud van het molenerfgoed. Er zijn in de webwinkel (www.zaanschemolen.nl) al veel (tweedehands) boeken opgenomen en de komende tijd zullen er nog veel meer worden toegevoegd.

Ook het kantoor van De Zaansche Molen verhuist naar het Molenmuseum. Momenteel wordt een plan gemaakt voor een kantoorinrichting op de eerste verdieping van het houten huis voor het museum. Op de begane grond bevindt zich de entree van het museum.

Educatie-erf

Tevens is er een plan in de maak voor de inrichting van het educatie-erf naast het museum. Onder andere een krukas en een vijzel zullen daarvan onderdeel uitmaken. Zo kunnen met name kinderen in de praktijk ervaren hoe deze belangrijke molenfuncties werken.

Fietsenrek

De oude roeden van De Gekroonde Poelenburg, die jarenlang bij deze molen hebben gelegen, krijgen een nieuwe functie bij het Molenmuseum. Een van beide is inmiddels omgebouwd tot fietsenrek en de andere krijgt een plek op het educatie-erf. Kinderen kunnen er dan hekwerk in steken en ondervinden dat dat een hele puzzel is. Het educatie-erf moet voor de komende zomer gereed zijn om dan een hopelijk weer aantrekkend publiek te ontvangen.

Tegeltableau

De molensteen, het oude askruis van Het Pink en het tegeltableau van De Oude Wolf gaan eveneens binnenkort op transport naar de Wereld van Windmolens. Daar krijgen zij een plek voor het Molenmuseum. Daarmee komt het tegeltableau heel dicht bij de plek waar De Oude Wolf heeft gestaan. De in 1877 gesloopte oliemolen, waarvan de achtergebleven schuur afbrandde in 1904, maakte plaats voor de verf- en stopverffabriek van Jacob Vis. In het begin van de twintigste eeuw liet Jacob Vis een tegeltableau van de molen maken bij de Haagse plateelbakkerij Rozenburg en plaatste deze op de gevel van zijn fabriek. Het pand verloederde na een ontploffing, gevolgd door brand, in de jaren zeventig en werd in 1990 gesloopt. Het tegeltableau verhuisde jaren later naar het Molenmuseum.

Het tegeltableau komt weer terug op de Zaanse Schans.
Het nieuwe Molenmuseum De Wereld van Windmolens.