De initiatiefneemsters Jeannette Schoone, Jannie Lahuis en Elisabeth Steding.
De initiatiefneemsters Jeannette Schoone, Jannie Lahuis en Elisabeth Steding. (Foto: aangeleverd)

Bewoners Oase nemen heft in eigen hand

ZAANDAM - Dit jaar bestaat Woongemeenschap De Oase, Piet Mondriaanstraat, dertig jaar. Bij de oplevering in 1991 was er in de vide van het pand al een prachtige binnentuin met twee grote vaste plantenbakken, een vijver en een volière. De bewoners onderhielden dit alles zelf. Een ware oase dus. Na een periode van bloei volgende echter verwaarlozing en achteruitgang. De oase is nu weer in volle glorie hersteld.

Binnentuin in volle glorie hersteld

“Door de jaren heen werd het onderhoud van vide en binnentuin verwaarloosd. De laatste jaren was het eigenlijk niet meer om aan te zien. Een verzakkende vloer, losrakende klinkertjes, een uitgedroogde doodse plantenbak. De vijver was al weg, evenals de volière en een van de vaste plantenbakken. Om nog wat groen te hebben waren er kunstplanten aangeschaft. Het geheel deed de naam De Oase geen eer meer aan”, aldus de initiatiefneemsters van de opknapbeurt, Jeannette Schoone (projectleider), Jannie Lahuis (lid werkgroep) en Elisabeth Steding (lid werkgroep).

Herinrichting

In 2020 namen deze bewoonsters, met toestemming van het bestuur, het initiatief om te komen tot een complete herinrichting van de vide met binnentuin. Na – eerst tevergeefs - verzoeken aan de gemeente en de woningcorporatie, om middelen beschikbaar te stellen werd besloten fondsen te gaan werven. Samen met de bewoners werd een plan ontwikkeld en een ontwerp gemaakt. Op basis van een aantal offertes kon ook een begroting worden opgesteld. Daarmee werden verschillende fondsen benaderd. En met succes.

Middelen

In driekwartjaar, nog wel tijdens de coronacrisis, werden genoeg middelen binnengehaald. In de loop van dit succesvolle proces haakte toch ook de woningcorporatie aan. “Gelukkig, want zij is de eigenaar van het pand, en zonder toestemming van de eigenaar kun je geen vide op de schop gaan gooien. De verdeling van de binnengekomen middelen is nu als volgt: Woningcorporatie 30%, bewoners De Oase 10% (giften en verenigingsmiddelen) en fondsen 60%.”

Fotobehang

In januari van dit jaar gingen de werkzaamheden van start. Voortvarend ging het. In drie weken tijd was al het oude verwijderd, de vloer opgehoogd en voorzien van nieuwe tegels. Ook kwamen er weer twee vaste plantenbakken en drie losse, verrijdbare, bakken. Vervolgens werd op een aantal wanden fotobehang aangebracht en passend meubilair aangeschaft. Een van de bewoners schonk een prachtige lounge set.

En zo doet de vernieuwde vide met prachtige binnentuin de naam van de Woongemeenschap weer eer aan. Het is weer een écht oase geworden! De initiatiefneemsters nemen om beurt de verzorging op zich. Er komt nog een openingsfeestje als corona het weer toelaat.


Fotobehang werkt sfeerverhogend in de gemeenschappelijke vide.
Het is weer een mooie, groene oase in De Oase.