In de 'Rode Buurt' van Zaandijk is onder meer de Karl Marxstraat en Goemanborgesiustraat te vinden. Afschaffing van de Verhuurdersheffing van €25.000,- per woning zou kunnen voorkomen dat er nu op grote schaal erfgoed gesloopt gaat worden aldus de Vereniging Zaans Erfgoed.
In de 'Rode Buurt' van Zaandijk is onder meer de Karl Marxstraat en Goemanborgesiustraat te vinden. Afschaffing van de Verhuurdersheffing van €25.000,- per woning zou kunnen voorkomen dat er nu op grote schaal erfgoed gesloopt gaat worden aldus de Vereniging Zaans Erfgoed. (Foto: Google StreetView)

Zaans Erfgoed op de bres voor afschaffen Verhuurdersheffing

ZAANSTREEK - De Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren heeft een brief van Vereniging Zaans Erfgoed ontvangen waarin gemotiveerd wordt gevraagd om de Verhuurdersheffing te schrappen voor woningen die gerenoveerd worden.

'Afschaffing van groot belang voor tal van wijken in de Zaanstreek'

De Verhuurdersheffing is nu alleen geschrapt voor woningen die nieuw worden gebouwd, ook in stadsvernieuwingsgebieden. Het gaat om € 25.000,00 per woning. Het gevolg hiervan is dat waardevol erfgoed door de woningbouwverenigingen uit financiële nood wordt gesloopt, terwijl behoud van dat monumentale erfgoed zeer wenselijk is. Feitelijk komt dit neer op een slooppremie van erfgoed, aldus de vereniging.

In de brief wordt gemotiveerd dat renovatie van oude woningen geen afbreuk hoeft te doen aan de klimaatdoelstellingen en dat met renovatie betere milieu resultaten geboekt kunnen worden dan bij sloop-nieuwbouw. De brief is in afschrift ook toegestuurd aan de gemeenten Zaanstad en Wormerland, plus de corporaties die actief zijn in de Zaanstreek. Ook landelijke organisaties hebben de brief ontvangen. Aan hen allen is gevraagd om het verzoek aan de Minister te ondersteunen door een adhesiebetuiging te sturen.

Rode Buurt Zaandijk

"De kwestie is van groot belang voor tal van wijken in de Zaanstreek. Voor het Blok in Krommenie komt het afschaffen van de Verhuurdersheffing bij renovatie te laat, maar voor de Rode Buurt in Zaandijk kan het misschien nog net op tijd komen. Wij vragen als Vereniging Zaans Erfgoed de minister dan ook om nog voor de komende verkiezingen een besluit tot afschaffing te nemen", aldus het Zaans Erfgoed bestuur.