De traditionele kranslegging bij het Zaantheater is vanwege corona alleen voor genodigden. Stadsgenoten kunnen op 28 februari wel later op de dag zelf bloemen neerleggen.
De traditionele kranslegging bij het Zaantheater is vanwege corona alleen voor genodigden. Stadsgenoten kunnen op 28 februari wel later op de dag zelf bloemen neerleggen. (Archieffoto)

Sobere herdenking Februaristaking

ZAANSTREEK - Op 26 februari is het op de dag af tachtig jaar geleden dat dappere landgenoten meededen aan de eerste staking tegen de Duitse bezetter. Zij namen daarbij veel risico’s want later bleek de meedogenloze wijze van represailles. Het samenkomen van de stakers speelde zich vooral af rond de Dam en een stuk Westzijde. Vlak bij die plek herdenkt het 4 en 5 mei Comité Zaanstad de mensen die als gevolg van dat verzet omkwamen in kampen en elders. Ook vieren we dat die staking een steun in de rug en inspiratie werd van het verzet verder in de Tweede Wereldoorlog.

Helaas moet het 4 en 5 mei Comité Zaanstad meedelen dat corona roet in het eten gooit bij de herdenking. Het programma in het Zaantheater, zoals dat al minimaal was bedacht in overleg met de gemeente, kan ook geen doorgang vinden omdat het theater gesloten is. Wel is er een buitenprogramma voor niet meer dan maximaal dertig mensen.

‘Kom niet naar de herdenking’

“Maar ook dat legt veel beperkingen op. Daarom willen een dringende oproep doen om niet naar de herdenking te komen zonder dat er overleg is geweest met de organisatie. Er is een minimaal programma waarbij één persoon mogelijk is per organisatie die traditioneel gewend is bloemen te leggen. We zijn nog in overleg welke maatregelen we precies moeten nemen voor dat leggen van de bloemen”, laat Onno Hoekmeijer, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad weten.

Burgemeester Jan Hamming spreekt namens de drie Zaangemeenten, Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. Stadsdichteres Ellis van Atten draagt een speciaal gedicht voor. Dan volgen de bloemleggingen bij het monument op de Wilhelminabrug van Truus Menger. Stadgenoten en andere organisaties die toch bloemen willen leggen kunnen dat op eigen gelegenheid doen vanaf 11.00 tot ‘s middags 16.00 uur.

Herdenking te zien op ZaanTV

Geïnteresseerden die de herdenking niet bij kunnen wonen kunnen de reportage via de kanalen van RTV Zaanstreek alsnog bekijken. Wanneer de uitzending is wordt via verschillende media kanalen bekend gemaakt.

Volgend jaar hoopt de organisatie van harte op de traditionele manier in het Zaantheater de herdenking en viering te kunnen houden.