B.B. 66, wie kent ze nog?
B.B. 66, wie kent ze nog? (Foto: aangeleverd)

Tweede druk Zaanse Pophistorie 1960–2020

ZAANDAM – In december 2020 verscheen het kloeke boekwerk ‘De Zaanse Pophistorie 1960 – 2020'. Het naslagwerk beschrijft de geschiedenis van de Zaanse (pop)muziek tussen 1960 en 2020, ingeleid met een apart hoofdstuk over de periode 1900 tot 1960. Vele bekende en minder bekende Zaanse artiesten passeren de revue: van Dirk Witte tot Jonna Fraser. Van Wolter Kroes tot The Ex. Daarnaast de vele zalen, cafés, pop- en dancepodia en buurthuizen die de Zaanstreek rijk was en waar ‘levende muziek’ gespeeld werd.

Ook de grote veranderingen vanaf de begintijd werden beschreven: van de zelfbouw elektrische gitaar met radioversterker, bandrecorder en vinylplaat naar muziek maken met professionele instrumenten, computersoftware en streaming op internet. Van kermisband naar tribute band. Van scholieren workshop naar seniorenrockschool. Van ‘gesubsidieerd’ muzikant naar zelfstandig ondernemer. En behalve ‘gitaarbandjes’ ook monumentale hoofdstukken over dertig jaar Zaanse hiphop en de ontwikkelingen in de dansmuziek.

Reacties

Er volgden vele enthousiaste reacties van lezers en van artiesten als Huub van der Lubbe, George Baker, Henny Huisman en Margriet Eshuijs. ‘Een schat voor elke Zaanse muziekliefhebber’. De eerste editie was in drie weken uitverkocht. Velen visten achter het net. Maar nu is de tweede druk klaar. Het boek is gelukkig weer volop verkrijgbaar.

‘Schat voor elke Zaanse muziekliefhebber’

Een belangrijke aanvulling is het aparte register met ruim vijfduizend namen en de bijbehorende paginanummers. Het zoeken naar een bepaald onderwerp wordt zo een stuk makkelijker. Het register is samengesteld door Jaco Bakker samen met Huib Bakker en de auteur. De ‘megaklus’ werd in vier maanden geklaard. Het register is gratis te downloaden vanaf de website zaansepophistorie.nl. Ook is een ‘papieren’ versie verkrijgbaar op aanvraag via email info@zaansepophistorie.nl tegen de kostprijs van 5 euro. Het boek is te koop bij www.uitgeverijoevers.nl of in de betere Zaanse boekwinkels (Bruna, Stumpel).

Tentoonstelling

Auteur Rob Hendriks richtte ook een tentoonstelling in met de geschiedenis van de Zaanse populaire muziek in beeld en met ‘leuke spullen' en allerlei attributen. Deze expositie loopt tot en met vrijdag 11 juni en is gratis te bezichtigen in de publiekshal van het Gemeentehuis Zaanstad op werkdagen tussen 8.30 uur en 18.00 uur.

Omslag.
Hip Hop Band wint landelijke wedstrijd vlnr Davies Dos Santos (DEMO), Sohrab Yasdian(INFLUENCE AKA IRON APE), Jay Escobar (RAG).