Marene Kok: "Via de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal."
Marene Kok: "Via de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal." (Foto: Dirk Karten)

‘Elk bankje vertelt eigen unieke verhaal’

ZAANSTREEK – Er zit zo’n 400 uur werk in het project waarbij ze zelfs de gemeente Zaanstad zo enthousiast maakte dat er een nieuwe bank werd geplaatst op de route; Marene Kok presenteert als creatieve en vasthoudende Zaandamse gids aan de Zaan haar splinternieuwe ‘Van bank naar bank-wandel- en fietsroutes’. Het officiële eerste exemplaar wordt 18 juni als pakket in de goedgevulde speciaal ontworpen rugtas gegeven aan Annette Baerveldt, wethouder cultuur van Zaanstad. Het Zaans Stadsblad liep een stukje met Marene Kok mee en presenteert een sneakpreview van de route door Zaanstad Noord.

Door Dirk Karten

“Hier heb je kaart, kijk maar of je eruit komt”, zegt Marene vrolijk (samenvoeging van Maartje en Irene) en drukt de plattegrond in handen. "Het is nog een concept op A4-formaat. De echte map wordt een stuk groter en mooier gedrukt”, zegt ze er gelijk bij.

Van bank naar bank: Marene Kok presenteert verrassende Zaanse wandel- en fietsroutes

De veertien kilometer lange wandelroute begint bij het NS station in Wormerveer en eindigt bij het treinstation Zaandijk-Zaanse Schans. Je komt dus makkelijk met de trein weer terug bij het begin. Al snel wordt duidelijk dat dit geen ‘dertien in een dozijn’-wandeling wordt. Marene haar kennis van de Zaanstreek dwingt respect af. Evenals haar netwerk. Met hulp van ontwerpbureaus ontwikkelde ze in het verleden al, onder meer voor Marketing Zaanstreek, Zaanse wandel- en fietskaarten. Nu heeft ze een drieluik ontwikkeld. Er is een Van bank naar bank-wandelroute door Zaandam (13 km), Zaanstad Noord (14 km) én een fietsroute van 34 km.

Kennis over de Zaanstreek

Marene is als ex-juf en ex-voorlichter vertrouwd met het overdragen van kennis en vertellen van verhalen. Ze is nu ruim twaalf jaar gids voor groepen. Die neemt ze wandelend, op de fiets of met een boot mee naar de mooiste en onbekende plekjes in onze streek. Haar insteek is op speelse manier wat vertellen over de stedenbouw, architectuur, cultureel erfgoed of de historie. "In de Van bank naar bank-routes zijn groen en water de kernwoorden. Op de bankjes kun je even uitrusten en met elkaar in gesprek gaan."

(vervolg op pagina 3)


Welk Zaans verhaal vertelt dit bankje en waar staat het?
Je wandelt ook langs bijzondere gebouwen.
De spullen op deze bank mag je zomaar meenemen...
De route voert ook over bruggetjes.
Het is ook de bedoeling om af en toe op een bankje uit te rusten en met elkaar in gesprek te gaan.