Ook dit soort bijzondere bankjes komt je tegen.
Ook dit soort bijzondere bankjes komt je tegen. (Foto: Dirk Karten)

'Wat weten mensen over de thema’s waarop Saendelft is gebouwd?'

(Vervolg van voorpagina)

WORMERVEER - "Heel bewust blijf ik weg uit het Hembruggebied en de Zaanse Schans. Daarover kun je al genoeg vinden. Bovendien is er in de Zaanstreek zoveel meer te zien. Wat weten mensen bijvoorbeeld over de thema’s waarmee de wijk Saendelft is gebouwd? Ik wil met de nieuwe routes Zaanstad van andere kant laten zien en leren kennen”, zegt ze bevlogen.

Dat ‘beter leren kennen’ heeft Marene op een heel eigentijdse wijze letterlijk tot leven gebracht zonder dat ze zelf als gids meeloopt of fietst. Bij het eerste bankje op onze route in de Zaanbocht is het zaak met de gsm de QR-code te scannen. Dat kan ook op de routekaart zelf, maar ook op het metalen plaatje dat met anti-diefstal schroeven op de banken vastzit. Even simpel je fotoapplicatie openen op de gsm, richt op de QR-code, tik op het scherm en …. bij onze eerste bank vertelt Piet Kleij in heerlijk Zaans dialect hoe hij ‘op zaterdag te warskip ging’. Een ‘annekdote‘ uit het boekje ‘Deer hoor ik je’ van ras-Zaankanter Klaas Woudt. Ook unieke historische foto’s van de voormalige stoomoliefabriek De Liefde, die aan de overkant van de Zaanbocht staat, komen tevoorschijn.

Samenwerking

“Hoe ik op het idee kwam van de QR-codes? Phoe, daar vraag je wat. Je komt ze overal tegen. Met de QR-code vertelt elk bankje zijn eigen unieke verhaal”, vertelt Marene die uitlegt dat het bank-project begon in samenwerking met Truus Vegter (spin in het web van de sociale sofa’s) en Jacob Passander, initiatiefnemer van de Vriendentuin in Krommenie. Samen met hen zijn de routes samengesteld. Daarnaast zijn er diverse Zaankanters in Marene’s netwerk benaderd voor het inspreken van de teksten, de filmpjes etc. “Zo steek je iedere keer wat op én bent lekker actief buiten. De noord-route leidt langs elf bankjes. Het voert de deelnemer van Wormerveer door Krommenie en Assendelft naar Zaandijk.”

Stickers

Een straat missen is haast onmogelijk. Want los van de overzichtelijke routekaart met duidelijke aanwijzingen, foto’s als herkenbaar punt en helder geschreven teksten, plakt Marene op plekken waar een straatnaambord niet in het zicht staat, stickers als markering voor de wandelaar. “Er wordt in Zaanstad altijd wel ergens gebouwd, dus soms is een kleine omweg nodig. Als dat het geval is, wil ik het graag weten via een mailtje naar gidsaandezaan@gmail.com Dan plak ik extra stickers.” Inmiddels lopen we precies door haast vergeten straatjes en bruggetjes door de Molukse buurt. Natuurlijk wordt de historie van de buurt en bewoners niet vergeten. Een vrolijke parasol in een tuin onderstreept nog eens het culturele karakter van de wijk.

Dan zetten we koers richting Krommenie. Bij het derde bankje ergens in het Noordsterpark is helemaal duidelijk: de nieuwe routes zijn een waardevolle, unieke en op-en-top Zaanse aanvulling op de bestaande routes. Via de QR-codes wordt de wandelaar (of fietser) iedere keer verrast met leuke filmpjes, unieke historische foto’s en interessante teksten.

De teksten op de routekaart worden ook in de Engelse taal aangegeven.

Wandel- en fietspakket

De drie routes zijn vanaf 15 juni als pakket voor 12,50 euro te koop bij de Zaanstore in Zaandam (naast het gemeentehuis). De drie routekaarten worden geleverd in een fraaie rugtas, samen met een ontsmettende handgel, flesje water tegen de dorst onderweg, kauwgom voor een frisse mond en pakje Sultana's tegen de knorrende maag.

Zie voor meer informatie ook https://gidsaandezaan.nl


Is dit geen schitterend rustpuntje om op het bankje te zitten en kijken wat de QR-code biedt?