Detail van een soortgelijk werk als de komende sculptuur.
Detail van een soortgelijk werk als de komende sculptuur. (Foto: aangeleverd)

PLAY room onderstreept (pers)vrijheid

ZAANDAM - Kunst en persvrijheid liggen in elkaars verlengde. Immers, zonder persvrijheid geen vrije kunst en andersom. Daarom grijpt PLAY room, Westzijde 99, de Internationale Dag van de Persvrijheid aan om het belang van persvrijheid te onderstrepen met kunst. Op maandag 3 mei om 13.00 uur plaatst volkskunstenaar Ralph Posset zijn sculptuur ‘Under Attack’ aan de buitenmuur van PLAY room.

Nieuwe gevelkunst van Ralph Posset op buitenmuur

De sculptuur is een gedenkteken, zichtbaar voor iedereen, om stil te staan bij persvrijheid. Met het object wil de kunstenaar aandacht vragen voor de precaire situatie waar de kunsten zich momenteel bevinden. Vrijheid van meningsuiting is een cruciaal onderdeel van kunst. Kunst gedijt immers bij een speelveld waar niemand piketpaaltjes plaatst.

Under Attack

Kunst accepteert geen grenzen. Eigenzinnigheid en spelen met de mores van alledag is wat kunst een extra laag geeft. Volgens Posset is dit hoognodig om kunst te laten ontplooien tot dat wat het mooi maakt: een grenzeloos spel dat zijn eigen wetten en mores heeft. Een parallelle wereld die niet op zoek is naar schouderklopjes, consensus of de waan van de dag. De kunstenaar ziet vrijheid van meningsuiting onder druk komen te staan.

Ralph Posset legt uit: “Aan de ene kant heb je de conservatieve populisten die alles dat weerloos is en geen conservatieve waarden ondersteunt als ontaarde gekkigheid ziet. Aan de andere kant heb je de doorgeschoten linkse scherpschutters die in woord zeggen zich achter de kunsten te scharen maar in de praktijk net zulke kunsthaters zijn als hun populistische tegenhangers.”

Op de tentoonstelling Hollands Glorie III is tot en met 3 mei werk te zien van onder meer Maarten Bel, Bram Ellens en Raphaël Hermans.

Het begin is er...
Goed kijken!