Sabrina Schepp in 'duivels' knappe bodypaint.
Sabrina Schepp in 'duivels' knappe bodypaint. (Foto: Stanley T)

Bodypaintmodel Sabrina Schepp ziet wens als postergirl in vervulling gaan

Algemeen

ZAANDAM – “Met een bodypaint van een spijkerbroek en topje heb ik gewoon over de Achterhoekse Streekmarkt gelopen. Dat was echt geweldig. De reacties liepen uiteen van mensen die het niet eens in de gaten hadden dat ik zonder kleding liep tot complimenten”, zegt Sabrina Schepp uit Zaandam. Zij was verkozen tot ‘postergirl’ van de recent gehouden Amsterdam Bodypaint Art Show en is zo’n drie jaar professioneel model.

Door Dirk Karten

Bodypainten oftewel het menselijk lichaam gebruiken als kunstvorm. Bodypainting bestaat al sinds de oudheid. Primitieve stammen versierden van oudsher hun lichaam met verf, bijvoorbeeld om rituele dansen uit te voeren, om gunsten van hun goden te verzoeken of huwelijken te sluiten. Vandaag de dag zien we het vooral terug als kunstvorm op festivals.

‘Vroeger was ik heel preuts’

Via een Facebookgroep kwam Sabrina in contact met de ervaren painter Richard Nijboer. Hij maakte  haar wegwijs in de kleurrijke wereld van het bodypainten. Inmiddels werkt het model staan best verslavend geeft ze toe.


Paintster Laethitia de Veth maakte deze bijzondere beschildering. (Foto: Stanley T)

 “Ik ben nu redelijk vrij geworden in het naakt poseren. Maar vroeger was ik heel preuts. Overigens voel ik me mij als bodypaintmodel niet helemaal bloot door de paint en over het algemeen draagt het model een string. Daarbij draait alles om respect. Mensen nemen graag foto’s van je. Het gaat daarbij om de manier waarop. Het gaat om de kunstzinnige beschildering, niet je blote lijf. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand pal voor me ging staan en bleef fotograferen voordat er ook maar één penseelstreek was gezet.  En zag wel eens iemand vanuit heuphoogte stiekem foto’s maken. Zulke mensen spreek ik dan ook meteen aan op hun gedrag als ik de kans krijg. Ik heb er geen moeite mee naakt te verschijnen en snap dat je wordt gefotografeerd. Maar zo moet je een model niet benaderen. Wil je op respectvolle wijze mooie foto’s maken, vraag het gewoon of maak op z’n minst even oogcontact”, vertelt Sabrina.


Hartewens in vervulling gegaan. 

Met de verkiezing als ‘postermodel’ ging er bij Sabrina ook een wens in vervulling: ooit op een flyer staan als model. Ze poseerde voor twee politiemannen te paard, inclusief mondkapje als statement van het jaar 2020 toen de foto werd gemaakt. De regenboogkleuren op haar strakke lijf in combinatie met de prachtige vlinder (‘mijn bijnaam is vlinder’, het staat ook voor transformatie/verandering’) en de stoere politiemannen te paard zorgen samen voor een schitterende combinatie en foto die posterwaardig is.

Meditatieve werking

“Ik ben bodypaintmodel geworden om vier redenen (in willekeurige volgorde). 1. Het is een eer een wandelend kunstwerk te zijn, 2. bezig zijn met expressie, 3. de meditatieve werking en 4. het doorbreken van taboes. We worden steeds preutser in ons land. De combinatie van lichaamstaal en kunst is een mooie manier om op laagdrempelige manier vrijheid in expressie uit te dragen.”

Het als model fungeren brengt Sabrina ook rust in haar hoofd. “Ik ben altijd druk in mijn hoofd. Het voelen van de kwast en gedwongen stilstaan of zitten brengt mij juist terug in mijn lichaam.”


Kunstwerk in wording. (Foto: Stanley T)

Flauwvallen

Model staan vraagt zeker om het nodige geduld. Een painting duurt gemiddeld tussen de vier en vijf uur. Al heeft Sabrina ook wel eens acht uur model gestaan. “Ik heb modellen zien flauwvallen. Zo moet je niet constant naar beneden kijken. Of weinig eten en drinken. Als je het niet gewend bent, is het uren stilstaan best zwaar. Mijn truc is preventief op de plaats te stappen zodra er even niet geschilderd wordt en af en toe gaan zitten zodra het kan.”

Personages

Sabrina kan genieten van in welk karakter de metamorfose wordt uitgevoerd. Aan de hand daarvan brengt ze het personage tot leven. “Ik laat me inspireren hoe ik beschilderd ben. Is het een abstracte painting? Ben ik een dier? Het hangt ook af van op welke gelegenheid ik ben. Is het een dancefeest of een expositie? Alles bij elkaar zorgt ervoor hoe vrij je je gaat bewegen. In je hoofd en je expressie. Daarbij helpt het dat ik een beetje exhibitionistisch ben aangelegd.”


Met deze bodypaint liep Sabrina over de markt. (Foto: Stanley T)

Model staan is één, wie je lijf gaat beschilderen is twee. Sabrina moet ernstig nadenken over een voorkeur voor wie haar favoriete painter is.

“Lastig, want iedere painter heeft z’n eigen stijl. Brenda Rosendahl maakte de spijkerbroek en het topje waarin ik over de Achterhoekse Streekmarkt liep. Die ervaring was heel leuk. En Karoline ‘t Kindt bijvoorbeeld maakt de bodypaint met eigen handgemaakte accessoires tot een mooi kloppend geheel.”

Vorm van het lichaam

Nu is de 42-jaar jonge Sabrina gezegend met een fraai geboetseerd lichaam, de vraag is of je ook model kan zijn als de jaren klimmen. “In feite kan iedereen model staan, al hangt het af van de gelegenheid en voorkeur van de painter. Bij de Amsterdam Bodypaint Art Show is elk soort model welkom. Afhankelijk van de gelegenheid en het ontwerp van de kunstenaar wordt echter wel een bepaald soort type model of vorm van het lichaam gevraagd.”


Met deze paint van Karoline ’t Kindt won het duo de publieksprijs op het Belgisch Bodypaint Kampioenschap 2019. (Foto: Stanley T)

Best happy

Voor Sabrina is bodypaintmodel staan één van haar vertakkingen. Zo is ze ook danseres, styliste, visagiste en masseuse onder de bedrijfsnaam Spontaneous Act. “Ik kan momenteel niet leven van model staan. Ik doe veel meer creatieve dingen en ben happy met wat ik allemaal doe. Op een flyer/poster staan was een van mijn wensen. Die is nu uitgekomen. Ik zie wel wat er verder op m’n pad komt. Ik zie mijn leven vooral als een avontuurlijke reis waarvan de bestemming onbekend is. Natuurlijk heb ik nog steeds wensen en dromen, maar zet die niet graag op een voetstuk. Soms kan een bestemming of een pad dat men nog niet heeft bedacht zelfs minstens net zo mooi of zelfs nog mooier zijn.”


Het menselijk lichaam als kunstobject. (Foto: Stanley T)

En spoelt ze dagen na de beschildering de verf nog uit haar oren? 

“Nee hoor”, lacht ze. “De verf is veilig en best goed af te spoelen al zijn sommige kleuren wat hardnekkiger. Gewoon goed insoppen met niet te warm water. Handig is wel dat m’n vriend Stanley mijn rug kan schoonschrobben.”

Met deze paint van Karoline ’t Kindt won het duo de publieksprijs op het Belgisch Bodypaint Kampioenschap 2019.
In deze 'outfit' liep Sabrina gewoon over de Achterhoekse Streekmarkt.
Paintster Laethitia de Veth maakte deze bijzondere beschildering.
Een creatie van paintster Karoline 't Kindt.
Kunstwerk in wording...
Sabrina als postermodel.