Met deze paint van Karoline ’t Kindt won het duo de publieksprijs op het Belgisch Bodypaint Kampioenschap 2019.
Met deze paint van Karoline ’t Kindt won het duo de publieksprijs op het Belgisch Bodypaint Kampioenschap 2019. (Foto: Ed van Rouwendal)

'Handig is dat vriend Stanley mijn rug kan schoonschrobben'

(vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - De combinatie van lichaamstaal en kunst is een mooie manier om op laagdrempelige manier vrijheid in expressie uit te dragen.”

Het als model fungeren brengt Sabrina ook rust in haar hoofd. "Ik ben altijd druk in mijn hoofd. Het voelen van de kwast en gedwongen stilstaan of zitten brengt mij juist terug in mijn lichaam.”

Model staan vraagt zeker om het nodige geduld. Een painting duurt gemiddeld tussen de vier en vijf uur. Al heeft Sabrina ook wel eens acht uur model gestaan. “Ik heb modellen zien flauwvallen. Zo moet je niet constant naar beneden kijken. Of weinig eten en drinken. Als je het niet gewend bent, is het uren stilstaan best zwaar. Mijn truc is preventief op de plaats te stappen zodra er even niet geschilderd wordt en af en toe gaan zitten zodra het kan.”

Personages

Sabrina kan genieten van in welk karakter de metamorfose wordt uitgevoerd. Aan de hand daarvan brengt ze het personage tot leven. “Ik laat me inspireren hoe ik beschilderd ben. Is het een abstracte painting? Ben ik een dier? Het hangt ook af van op welke gelegenheid ik ben. Is het een dancefeest of een expositie? Alles bij elkaar zorgt ervoor hoe vrij je je gaat bewegen. In je hoofd en je expressie. Daarbij helpt het dat ik een beetje exhibitionistisch ben aangelegd.”

Model staan is één, wie je lijf gaat beschilderen is twee. Sabrina moet ernstig nadenken over een voorkeur voor wie haar favoriete painter is.

“Lastig, want iedere painter heeft z’n eigen stijl. Brenda Rosendahl maakte de spijkerbroek en het topje waarin ik over de Achterhoekse Streekmarkt liep. Die ervaring was heel leuk. En Karoline ‘t Kindt bijvoorbeeld maakt de bodypaint met eigen handgemaakte accessoires tot een mooi kloppend geheel.”

Vorm van het lichaam

Nu is de 42-jaar jonge Sabrina gezegend met een fraai geboetseerd lichaam, de vraag is of je ook model kan zijn als de jaren klimmen. “In feite kan iedereen model staan, al hangt het af van de gelegenheid en voorkeur van de painter. Bij de Amsterdam Bodypaint Art Show is elk soort model welkom. Afhankelijk van de gelegenheid en het ontwerp van de kunstenaar wordt echter wel een bepaald soort type model of vorm van het lichaam gevraagd.”

Best happy

Voor Sabrina is bodypaintmodel staan één van haar vertakkingen. Zo is ze ook danseres, styliste, visagiste en masseuse onder de bedrijfsnaam Spontaneous Act. “Ik kan momenteel niet leven van model staan. Ik doe veel meer creatieve dingen en ben happy met wat ik allemaal doe. Op een flyer/poster staan was een van mijn wensen. Die is nu uitgekomen. Ik zie wel wat er verder op m’n pad komt. Ik zie mijn leven vooral als een avontuurlijke reis waarvan de bestemming onbekend is. Natuurlijk heb ik nog steeds wensen en dromen, maar zet die niet graag op een voetstuk. Soms kan een bestemming of een pad dat men nog niet heeft bedacht zelfs minstens net zo mooi of zelfs nog mooier zijn”

En spoelt ze dagen na de beschildering de verf nog uit haar oren? "Nee hoor”, lacht ze. "De verf is veilig en best goed af te spoelen al zijn sommige kleuren wat hardnekkiger. Gewoon goed insoppen met niet te warm water. Handig is wel dat m'n vriend Stanley mijn rug kan schoonschrobben.”

Paintster Laethitia de Veth maakte deze bijzondere beschildering.
In deze 'outfit' liep Sabrina gewoon over de Achterhoekse Streekmarkt.
Een creatie van paintster Karoline 't Kindt.