Kok Brat aan het werk in de keuken. November 1970.
Kok Brat aan het werk in de keuken. November 1970. (Foto: aangeleverd)

Een halve eeuw Overvest

Op de website van Oud Enkhuizen zoek ik bij het archief op Overvest en vind veel foto’s en artikelen uit kranten. Overvest werd eind november 1970 geopend in de nieuwe wijk Oude Gouw. Op dezelfde plek waar nu wooncentrum Overvest staat. Het verschil tussen de twee is enorm.

In 1970 kozen veel ouderen ervoor om hun eigen huis te verlaten en in bejaardenhuis Overvest te gaan wonen. De bewoners van toen waren zo rond de 70 jaar. Ik herinner mij nog de grote keuken, aan de zijkant van het gebouw, waar de koks Bielsma en Brat de scepter zwaaiden.

Op zondagochtend kon je daar als vijftienjarige aan de slag. De werktijden waren van 10 tot 2 uur en daarvoor kreeg je vijf gulden betaald. Werd je zestien dan ging je salaris met 100 procent omhoog. Iets wat best uniek te noemen is.

Scepter

In de keuken werd voor alle bewoners gekookt en als dit klaar was werd het in metalen bakjes geschept en op een kar gezet samen met de toetjes. In hoog tempo werd dit tussen de middag bij de bewoners bezorgd op de verschillende verdiepingen.

Daarna werd de keuken opgeruimd, dan alles weer opgehaald en in de enorme afwasstraat geplaatst. Natuurlijk moest de keuken weer schoon en met elkaar ging dat best snel.

Ard en Keessie

Hierna werd er koffie en thee geschonken in de gezamenlijke ruimte, waar een televisie stond. Gezellige middagen, vooral als de schaatswedstrijden van Ard en Keessie samen werden bekeken.

In 2001 moesten de bewoners verhuizen naar Hoorn, waar ze jaren woonden. Het oude Overvest werd een jaar later gesloopt en het nieuwe Overvest werd - pas in november 2005 - geopend. Wanneer je nu binnenkomt, herinnert bijna niets meer aan de tijd tussen 1970 en 2002. Overvest is veel groter geworden, met zowel huur- als koopappartementen aan de buitenkant.

De huidige naam is verzorgingshuis, waarbij je ziet dat de gemiddelde leeftijd veel hoger ligt dan toen. Ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor er meer zorg nodig is.

Het eten wordt nu vanuit het restaurant geserveerd of er wordt op de afdelingen zelf gekookt.

Vijftig jaar

In 50 jaar is er veel veranderd, maar de naam is nog steeds hetzelfde gebleven. Jammer is wel dat door de coronapandemie het vieren van een halve eeuw Overvest niet kon plaatsvinden afgelopen november. We hopen met elkaar op betere tijden, waarin feesten weer gevierd kunnen worden.


Charissa Franke-Roskam

Archiefcollectief Oud Enkhuizen