Zit je vast? Neem contact op met het Kindercoachhuis in Aartswoud.
Zit je vast? Neem contact op met het Kindercoachhuis in Aartswoud. (Foto: aangeleverd)

'Kindercoachhuis ondersteunt ouders en kinderen die gierend gek worden'

REGIO - In heel Nederland hebben inmiddels zo'n honderd coaches de handen ineengeslagen om ouders, kinderen en jongeren te ondersteunen tijdens deze grijze coronatijden. In Aartswoud staat bijvoorbeeld het Kindercoachhuis waar coach Rianne Veldkamp gratis en belangeloos een luisterend oor biedt aan voor jongeren die thuis gierend gek worden van hun ouders en vice versa.

De coaches helpen als je vastloopt

Het initiatief is tijdens de eerste lockdown in gang gezet door een pubercoach uit Groningen.

Vragen kwamen toen binnen over hoe ouders het beste konden helpen met huiswerk en school, hoe ze een kind het beste kunnen motiveren, hoe ze het beste troost kunnen bieden, wat ze wel en niet moeten toestaan, hoe ze nee kunnen zeggen en toch de sfeer leuk houden?

Pittige tijd

In West-Friesland staan diverse coaches op de lijst, onder meer Rianne Veldkamp. "Ouders geven in de praktijk aan dat ze deze periode als pittig ervaren. Zij hebben de weg naar een kindercoach al gevonden. Voor veel ouders is het nog onbekend wat een kindercoach doet en waarvoor ze naar een kindercoach kunnen gaan. Het hoeven namelijk niet grote problemen te zijn. Met deze lijst en door de gesprekken gratis aan te bieden, wordt de drempel lager om contact te zoeken met een coach. En hopelijk trekken ook West-Friese ouders aan de bel als zij ergens tegenaan lopen. Hulp vragen is iets wat heel lastig is, dat begrijp ik zelf ook. Maar het getuigd ook van kracht als je dat doet. Vaak kunnen ouders met een enkele tip weer verder."

Uitlaatklep

De puber- en jongerencoaches merken sterk dat jongeren zich eenzaam voelen. Ze missen hun vrienden en 'uitlaatklep'-mogelijkheden.

Ouders houden veel ballen in de lucht

Gemis aan vrienden

"Bij Het Kindercoachhuis begeleid ik met name kinderen in de basisschoolleeftijd. De meeste kinderen zijn het thuiswerken zat. Ze hebben moeite met hun concentratie en motivatie om aan hun werk te gaan en het af te krijgen. Ze missen school en hun vriendjes. Al zijn er een aantal kinderen die het eigenlijk wel fijn vinden om thuis te werken. De ouders van bijna alle kinderen geven aan dat zij het pittig vinden in combinatie met hun eigen werk, huishouden, etc."

Stress, kortere lontjes en onrust in huis

Rianne kan niet zeggen wie het zwaarder heeft: de ouders of de jongeren. "Het zijn twee verschillende groepen met hun eigen problematieken en voorkeuren. Ouders moeten de zorg combineren met hun eigen werk. Dit kan een hoop gepuzzel zijn, veel ballen moeten in de lucht worden gehouden. Er is minder tijd voor eigen-tijd. En dat is hard nodig om op te laden en te dealen met de dagelijkse dingen. Wanneer ouders stress ervaren, kunnen ze een korter lontje hebben. Er kan sprake zijn van meer ruzies of onrust in huis. Jongeren missen contact met leeftijdsgenoten. In deze leeftijd is sociaal contact zo belangrijk, het is een deel van hun ontwikkeling. Dat dit nu wegvalt en het missen van structuur kan ervoor zorgen dat deze jongeren zich eenzaam voelen of zelfs depressieve gevoelens krijgen."

Factoren

En ook welke leeftijdsgroep het het moeilijkst heeft, is afhankelijk van meerdere factoren.

In West-Friesland staan diverse coaches op de lijst

Rianne: "Wat ik hoor is dat de gezinnen waar al sprake was van problemen, deze worden uitvergroot. Iedereen zit nu thuis en voor een aantal kinderen was school een veilige plek. Deze groep kids en jongeren hebben het moeilijk. Ook kinderen, van ouders die nu veel stress ervaren omdat zij bijvoorbeeld geen inkomsten hebben, voelen de stress van hun ouders. Dit kan voor kinderen traumatisch zijn.


Hele verhaal

Lees het hele verhaal op www.rodi.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding