Haring met augurk uitjes, geserveerd met een scheutje korenwijn.
Haring met augurk uitjes, geserveerd met een scheutje korenwijn. (Foto: Adobe stock)

De Hollandse Nieuwe is er weer

Voor de echte haringliefhebber was 16 juni een dag om naar uit te kijken. Die dag arriveerde namelijk de Hollandse Nieuwe Haring!

Zoals ieder jaar werd de dag voor de start - dus dinsdag 15 juni - het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild. Dit jaar stond de veiling volledig in het teken van Stichting Ambulance Wens. Dit was afgelopen jaar ook het geval, maar het evenement was vanwege corona gecanceld.

Stichting Ambulance Wens

De missie van Stichting Ambulance Wens is om iedere terminale bedlegerige patiënt die aandacht te geven die hij/zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Door het meemaken van deze gebeurtenis kan er wellicht voor de patiënt zelf en diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste dagen. Omdat maar één wens de laatste kan zijn en de stichting die iedere patiënt gunt, wordt elke patiënt maar één keer geholpen. Ambulance Wens hoopt levenskwaliteit toe te voegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden.

Vlaggetjesdag

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2021 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen vindt altijd plaats op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.



16 procent vet

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat.

In het Warenwetbesluit Visserijproducten staat omschreven dat ‘uitsluitend in de maanden mei tot en met september de aanduiding ‘nieuwe haring’, ‘Hollandse Nieuwe’ of ‘nieuwe maatjes’ mag worden gebezigd voor haring welke is gevangen in de genoemde maanden van het jaar waarin zij wordt verhandeld’.

Haring met uitjes in de haven.
Afbeelding
Afbeelding