Afbeelding
(Foto: )

Het verloren land Doggersbank

BOVENKARSPEL - Zo’n 20.000 jaar geleden kon men nog wandelen vanuit Nederland naar Engeland en Ierland. Dit zou dan een mooie lange wandeling zijn. Je had zeker dan nu een tentje nodig om te kunnen overnachten. Nu ligt er allemaal water: de Noordzee. Je kunt er nu alleen komen met een boot of een vliegtuig.

In volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel, gehuisvest op de eerste verdieping in het Streekbos Paviljoen, staat een grote vitrinekast geweid aan dit onderwerp. Er is een doorsnee gemaakt vanaf Den Helder naar Aberdeen. Op deze doorsnee kun je de diverse dieptes waarnemen. Hier kun je zien dat de Doggersbank maar 20 meter onder water ligt. Doggersland is een lange periode een eiland geweest tussen Nederland en Engeland. Ongeveer 7000 jaar geleden is dit ondergelopen.

Vissers die hier de laatste jaren visten, haalden ook regelmatig diverse botten naar boven, zoals mammoetkiezen, slagtanden, botten van een mammoet enzovoorts. Maar ook botten van een reuzenhert en van een sabeltandtijger die in deze periode hier leefden. De vissers hebben regelmatig stukken afgegeven aan Naturalis, maar ook Orion heeft een aantal stukken ontvangen. Orion heeft een aantal jaren geleden een hele voorvoet van een mammoet in bruikleen gehad. De voorvoet had een totale hoogte van plusminus 4 meter.

Op dit moment zijn er gevonden stukken van het Doggersbank te zien. Orion is de tweede en vierde zondagmiddag van de maand open voor het publiek, vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis. een donatie is welkom. Meer informatie via info@volkssterrenwachtorion.nl.

Afbeelding
Afbeelding