Burgemeester Eduard van Zuijlen en Sylvia Schavemaker samen aan het werk voor een mooiere buurt.
Burgemeester Eduard van Zuijlen en Sylvia Schavemaker samen aan het werk voor een mooiere buurt. (Foto: Barend Hoekstra)

Bewoners Ouwe Gouw-Gommerwijk actief tijdens bakken-vol-kleur-dag

ENKHUIZEN - Bewoners van de Oude Gouw-Gommerwijk grepen hun kans vrijdag 28 mei om hun buurt op te knappen. Planten in bakken, vogelhuisjes, vleermuishuizen en insectenhuizen werden opgehangen, de walkanten verbeterd... Het bruiste van de activiteit. Burgemeester Eduard van Zuijlen nam zelfs een kijkje bij het burgerinitiatief Groene buurt en stroopte de mouwen op. "Fantastisch dat hij hiervoor zijn waardering uitspreekt", vertelt initatiefneemster Sylvia Schavemaker.

'Nog geen bloemetje in de wijk'

Drie jaar geleden kwam Sylvia Schavemaker in de wijk wonen. "Het is hier heel erg mooi, maar bij ons in de buurt dus niet. Toen ik hier kwam wonen, kon je nog geen bloemetje in de wijk vinden. Na een bijna ongeluk omdat er te hard werd gereden, sloegen we de handen ineen. Samen met de heer Jongsma hebben we het buurtinitiatief Groene buurt opgericht." De buurt is aan de slag gegaan onder het mom van 'vrolijke vogels en blije bijen en de bakken-vol-kleur-dag'. Iedereen is enthousiast, zegt Sylvia. "De vrijwilligers zeggen het zelf: vroeger wisten we niet eens wie onze buren waren, terwijl we nu plezierig met elkaar samenwerken en lol hebben." Sylvia's enthousiasme kent geen grenzen. "We gaan de walkanten inzaaien, het wordt één bloemenzeer. Er komen perenbomen, de plantenbakken aan de lantaarnpalen gaan we vullen, er komen zelfs meer bakken bij, en aan elke kant van het 'schiereiland' komen insectenhuizen, die maken we van palets met jutezakken erbovenop. Daarop komen vaste kruiden, waar bewoners gewoon gebruik van kunnen maken. Er komen vogelhuisjes, want alles hangt met alles samen. Voor bloemen heb je insecten nodig. Insecten worden gegeten voor vogels, dus die vergeten we ook niet. De bewoners die slecht ter been zijn, helpen we met het vergroenen van hun tuin. Het wordt één volijke boel", besluit ze. Zaterdagmiddag waren de kinderen aan de beurt. "Zij mogen hinkelbanen schilderen en vogelhuisjes beschilderen. Zo knappen we ook de speeltuinen voor de kinderen op. "

Steun bedrijfsleven

Sylvia benaderde bedrijven om hen te steunen. "De kunst is om bedrijven te zoeken die dezelfde missie hebben, die zijn er genoeg in Enkhuizen." De walkanten zaaien ze in met een speciaal zaadmengsel. "De gemeente maait niet meer om te voorkmen dat het een zooitje wordt pakken we het aan met speciaal zaad van beplanting die het gras verdringt." De buurt omvat de straten de Kloet, Beun, Jan Gooskaai, Sebastiaan Centenweg en Zwanenland. Sylvia: "Zeg het 'schiereilandje'."


Bewoners Oude Gouw-Gommerwijk samen aan de slag.