Laatste informatieavond Transitievisie Warmte

ENKHUIZEN - Na Stede Broec en Drechterland volgt op donderdag 3 juni de laatste informatieavond voor inwoners van de gemeente Enkhuizen over de Tranisitievisie Warmte (onderdeel van de energietransitie). Ook inwoners woonachtig in Stede Broec of Drechterland kunnen zich hiervoor aanmelden. Doordat de Transitievisie Warmte gezamenlijk wordt opgesteld is een groot deel van de getoonde informatie ook voor de andere gemeenten van toepassing. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van de gemeente Enkhuizen.

Bewoners vinden betaalbaarheid belangrijk

Tijdens de eerste twee digitale informatieavonden waren circa twintig deelnemers aanwezig. Zij ontvingen informatie over de Transitievisie Warmte, dat onderdeel is van de energietransitie. De vragen, meningen en discussies leverden een goede bijdrage om de visie een stap verder te brengen. De visie wordt na de zomervakantie aangeboden aan de raden voor besluitvorming. In het landelijk Klimaatakkoord is afgesproken dat iedere gemeenteraad uiterlijk in 2021 een Transitievisie Warmte vaststelt. De SED gemeenten werken zo stap voor stap toe naar een aardgasvrije omgeving. Hiervoor wordt eerst onderzocht wat per gemeente de mogelijkheden zijn. En in welke wijken vóór 2030 gestart kan worden met een wijkaanpak. Na vaststelling van de Transitievisie door de raden wordt per startwijk een concrete uitwerking gemaakt in Wijkuitvoeringsplannen.

Eerste informatieavonden

Alle avonden vinden digitaal plaats. Wethouder Bart Nootebos opende de eerste avond voor deelnemers vanuit Stede Broec: “Hoe betrekken wij inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij deze transitie? Elke fase kent zijn eigen vorm van participatie en we gaan in het traject van de Transitievisie Warmte steeds intensiever participeren. Tijdens deze eerste bijeenkomst informeren wij en halen wij uitgangspunten en eventuele zorgen op. Later in het traject gaan wij de mogelijkheden bespreken.”

Mening van inwoners

Tijdens de tweede informatieavond in Drechterland kwam naar voren dat betaalbaarheid belangrijk is bij de overstap (transitie) naar aardgasvrij. Ook verbetering voor het milieu, betrouwbaarheid en veiligheid werden onder andere als belangrijke aandachtspunten genoemd door de deelnemers. Bij de afsluiting bedankte wethouder Jeroen Broeders de deelnemers voor hun bijdrage en sprak uit dat hij het "een prettig gesprek vond dat een goede bijdrage heeft geleverd om de gedachten te ordenen over de aanpak en de op te stellen visie”. Opgave via de site van gemeenten Enkhuizen.