Stroom

Deel drie

Geen dienst welk zo gevoelig zijn voor cyberaanvallen als deze netbeheerders, het gevaar ligt levensecht op de loer! Dit is al jaren gaande, ook al in 2017, toen waren er ongeveer 1.300 systemen en 50.000 apparaten die een constant doelwit waren van cyberaanvallen. Het is een kwestie van tijd dat er een aanval komt op onze elektriciteitsvoorzieningen... en dan? Kan Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dit oplossen? En hier komt het grote gevaar om de hoek kijken. Er zijn separate organisatorische lagen: landelijke eenheden, regio’s, districten en basisteams. Zoiets als het ‘verdeel- en heerssysteem’. Hier is, lijkt mij, één aanspreekpunt nodig met één verantwoordelijk persoon. Hier ben ik een voorstander van.

Er zijn nauwelijks analoge, dus ouderwetse, terugvalopties te vinden en dat maakt ons land en onze huishoudens zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bewustwordingscampagnes ‘Alert Online’ om veilig digitaal gedrag bij een breed publiek te stimuleren, daar is de overheid volop mee bezig, maar min of meer achter de schermen. Het is omdat ik hier en daar onderzoek heb gedaan dat ik dit weet. Er zijn enkele telefoonnummers beschikbaar voor dit soort noodgevallen, maar als er geen stroom is werken deze ook niet meer. Dit zijn: 112 - 088-66282240 - 0900-8844 - 088-9659630.

In Duitsland oefenden ze met een stroomstoring voor een aantal dagen. Nederland heeft zo'n oefening niet gedaan, vanwege het de mensen bang kan maken. Sommigen proberen eigen oplossingen, onder meer ‘Preppen'; dat als er iets verkeerd gaat, bijvoorbeeld een ramp, dan daarop voorbereid te zijn, om zelf reddend te zijn in de ruimste zin van het woord. Zoals voedselvoorraden, gereedschap, ruilmiddelen en vooral ook iets van medische aard.

Reacties naar peterkoomen300@gmail.com.