Johan Dijkshoorn en Jelle Beemsterboer willen meer waardering voor boeren.
Johan Dijkshoorn en Jelle Beemsterboer willen meer waardering voor boeren. (Foto: pr )

‘De hele wereld is trots op onze boeren’

REGIO - "Onze agrarische ondernemers verdienen meer waardering. Ze zijn wereldleiders met hun innovatieve technieken, efficiënt landgebruik en duurzame productie methodes. In het buitenland kijken ze naar hen op, in het binnenland worden ze te vaak voor lief genomen."

Dit zijn veelzeggende woorden van Johan Dijkshoorn, melkveehouder uit Wieringerwaard. Woorden waar Jelle Beemsterboer, kandidaat namens het CDA voor de Tweede Kamer, zich bij aansluit: "In de regio spreek ik agrariërs die aangedaan zijn door het stikstofdossier, de toenemende regelgeving en het gebrek aan waardering waarmee soms over agrariërs gesproken wordt. Dat staat in schril contrast tot het internationale gesprek over de sector."

Wereldberoemd bioloog en documentairemaker David Attenbourough noemt de Nederlandse agrarische sector als voorbeeld voor de wereld. Dijkshoorn: "onze agrarische sector laat zien dat efficiënte productie mogelijk is met minder watergebruik, gewasbeschermingsmiddelen en CO² uitstoot. Ook het WWF en het World Economic Forum roemen de Nederlandse agrariërs als ‘voorbeeld hoe je de dingen goed kunt doen’. Onze kennis helpt de hele wereld om beter voedsel te produceren."

Beemsterboer: "Dat internationale perspectief mogen we niet uit het oog verliezen bij politieke keuzes. Onze agrarische innovatie is nodig om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen. De afgelopen decennia vroeg de groeiende wereldbevolking om steeds meer monden te voeden. Het Nederlandse voorbeeld zorgt dat er wereldwijd efficiënter geteeld wordt en daarmee het kappen van regenwouden voor voedselproductie gestopt. Onze sector lost mondiale problemen op en dat verdient onze waardering, ook van de politiek. Laten we samen met onze boeren en tuinders vooruitkijken en werken aan een betere wereld voor onze (klein)kinderen!"