Afbeelding

Sociaal domein Medemblik: snel aan de slag!

Na twee lange avonden vergaderen werd vorig week donderdag eindelijk door de gemeenteraad van Medemblik een klap gegeven op het hete hangijzer: raadsvoorstel financieel in balans sociaal domein.

Financieel in balans sociaal domein

Vanaf 2017 worden gemeenten in heel Nederland geconfronteerd met tekorten in het sociaal domein. Dit geldt ook voor Medemblik.

Grip en sturing

Het college was gestart met een traject om meer grip en sturing in het sociaal domein te krijgen. Ondanks deze aanpak was het tekort in 2019 aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren en liep nu op naar 4 miljoen euro.

Actie op korte termijn

Het zelfkritische eindrapport “financieel in balans sociaal domein” was voor de coalitiepartijen CDA, PvdA en Gemeentebelangen goed genoeg om snel aan de slag te gaan.

Extra kosten

Coalitiepartner VVD wilde met het merendeel van de oppositie eerst nog een verdiepingsonderzoek, wat naast tijd ook nog extra kosten met zich mee zou brengen.


Met de steun van GroenLinks werd uiteindelijk na lange en heftige discussies gekozen voor actie op korte termijn: 14-13 voor het voorstel van de drie coalitiepartijen.


Het college kan aan de slag, want het sociaal domein verdient aandacht en aanpak op korte termijn. Iets waarover de PvdA vanaf het begin altijd al duidelijk is geweest.

Vol op preventie

Tevens werden, met steun van de volledige raad, twee PvdA moties aangenomen waarin om meer grip op het sociaal domein wordt gevraagd en vol in te zetten op preventie en hierop niet verder te bezuinigen. Daarnaast werd om meer financiële steun vanuit Den Haag gevraagd.