John Balvert legt de laatste hand aan zijn schepping
John Balvert legt de laatste hand aan zijn schepping (Foto: aangeleverd)

Miniatuurbouwer John Balvert maakt exact kopie kerk

TWISK - De doopsgezinde kerk in Twisk heeft een ‘kleine broer’ in de vorm van een brievenbus. Dankzij de creativiteit van vrijwilliger John Balvert en zijn bedenkingen bij de vorige brievenbus staat in de kerkentuin aan de Dorpsweg 149 een miniatuur-versie van het kerkgebouw, die ook brieven- en ideeënbus is. Op vrijdag 29 januari werd deze bus door John samen met kerkbestuurders Harry Visser en Jan Vrugt geplaatst.

De “Twisker Vermaning”, zoals de doopsgezinde kerk officieel heet, is een beschermd monument uit 1868 en is nog altijd in gebruik als kerk. De doopsgezinde gemeente Twisk-Abbekerk houdt er regelmatig kerkdiensten. Sinds de coronapandemie alleen digitaal. De kerk wordt ook gebruikt voor andere activiteiten, zoals de repetitie-avonden van het Twisker Koor.

Het kerkbestuur vindt het belangrijk dat de kerk zijn functies blijft vervullen. Voorzitter Jan Vrugt: "We hebben een religieuze en een maatschappelijke functie. Ook in coronatijd zorgen we met nieuwsbrieven, en als het kan digitale bijeenkomsten, ervoor dat mensen verbinding kunnen zoeken met elkaar. Niet alleen in de kerk. Achter het kerkgebouw staat het 'stilteboetje', dat voor iedereen dag en nacht open is. Het gastenboek getuigt van vele bezoekers die dankbaar gebruik maken van hun moment op deze bijzondere plek. Dankzij de steun van leden, vrienden en een hele schare vrijwilligers lukt het om dit unieke stukje Twisk in stand te houden. Daarom vinden we het ook zo bijzonder dat John het kerkgebouw op schaal heeft nagemaakt. John vult aan: "Ik had al van diverse mensen gehoord dat ze de eerder geplaatste brievenbus niet bij de kerk vinden passen. Ik ben iemand die graag zelfstandig werkt, dus nam ik de uitdaging om voor een alternatieve brievenbus te zorgen, letterlijk met beide handen aan.”


Penningmeester Harry Visser: "De vrijwilligers halen veel voldoening uit hun werk en de verhalen die ze uitwisselen. Juist dat kenmerkt de doopsgezinde manier: je mag op je eigen manier geloven zolang je elkaar in elkaars waarde laat. En onze Vermaning houdt dankzij al die hulp zijn nut voor de gemeenschap. We hebben mensen nodig voor in de tuin, het onderhoud, het schoonhouden en als hulp bij activiteiten. Interesse? Aanmelden kan bij Tineke en Pierre Voswijk via p.t.voswijk@quicknet.nl.

De brieven- en ideeënbus.