Ouderen moeten zich op meerdere plekken kunnen laten vaccineren, vindt ZZWW.
Ouderen moeten zich op meerdere plekken kunnen laten vaccineren, vindt ZZWW. (Foto: Nemanja Saric / Adobe Stock)

Alleenstaanden zonder vervoer dicht bij huis testen en prikken

REGIO - Inmiddels klinken diverse verontruste geluiden uit de samenleving over het vervoer naar testlocaties en vaccinatieplekken. Vooral voor ouderen en alleenstaanden die geen auto hebben kan dit een serieus probleem zijn. Dat signaleert ook Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW).

Nancy Visser (79) uit Hoorn stuurde een e-mail naar ZZWW toen zij zich op corona wilde laten testen en niet naar de teststraat kon. “Bij mij is het uiteindelijk opgelost, maar het gaat me niet om mezelf. Ik denk dat heel veel anderen tegen hetzelfde probleem aanlopen en het dan maar onveilig oplossen of zich niet laten testen of vaccineren. Waar ik me vooral aan stoor is het gemak waarmee ons probleem door de instanties in West-Friesland wordt weggewuifd.”

Wat was het geval bij mevrouw Visser? “Ik heb geen auto en durf na een ongeluk niet meer te fietsen. Valys en de Regiotaxi wilden me niet brengen naar de teststraat. Het was natuurlijk niet verantwoord om mijn buren te vragen of ze me met de auto wilden vervoeren, want dan zou ik hen kunnen besmetten. Ik moest niet voor niets naar de teststraat. De GGD stelde voor dat ik een taxi uit Alkmaar liet komen. Om me nota bene van mijn huis in Hoorn naar de testlocatie bij Zwaag te vervoeren. Toen werd ik woedend!”, zegt zij.

“Bij een van de woonzorgaanbieders deed ik navraag, maar 0 op rekest gekregen. Zij testen alleen interne bewoners. Zelfs niet eens bewoners van aanleunwoningen, laat staan mensen die alleen maar in de buurt wonen. Ik heb mijn huisarts gebeld en gevraagd of hij me kon helpen.” De praktijk van haar huisarts was ongeschikt om haar te testen, maar uiteindelijk regelde haar huisarts dat ze bij een collega terecht kon. Overigens heeft ZZWW inmiddels vernomen dat huisartsen in West-Friesland eigenlijk in principe niet testen.

Pragmatische oplossingen

ZZWW constateert dat weliswaar de behoefte aan testen bij ouderen afneemt door de vaccinaties, maar dat het testen vooralsnog wel nodig is. Daarom stelt ZZWW voor dat woonzorglocaties voortaan ook bewoners van aanleunwoningen testen. Andere ouderen die zelfstandig wonen en geen vervoer hebben moeten bij de huisarts terecht kunnen. Als de huisarts niet zelf kan testen, dan hoort hij of zij te regelen dat een collega test of dat er een lijst met testende huisartsen bij de doktersassistente klaarligt.

Het vervoersprobleem speelt eveneens bij het vaccineren en ook daarvoor moet snel een oplossing gevonden worden volgens ZZWW. Sommige alleenstaande ouderen komen in de problemen als ze naar de priklocatie in Purmerend, Alkmaar of (vanaf maart) Middenmeer moeten. Ze willen niet het risico lopen om in de auto met iemand anders of in het OV besmet te raken. Of ze kunnen er überhaupt niet met het OV komen. In diverse dorpen rijdt de buurtbus bijvoorbeeld niet meer vanwege de corona.

Net als bij de griepprik

ZZWW vindt daarom dat er zo snel mogelijk meer priklocaties moeten komen, zodat met name alleenstaande ouderen zonder vervoer die makkelijker kunnen bereiken. ZZWW stelt voor dat de huisartsen, net als bij de griepprik, op korte termijn worden ingezet om ook te prikken.


“Bij de griepprik was het uitstekend geregeld. In huisartsenpraktijken, dorpshuizen, sporthallen etc. kon men hiervoor terecht. Dat moet voor de vaccinaties ook spoedig geregeld worden, zodra dit mogelijk is met de beschikbare vaccins. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat ouderen lang buiten in de kou moeten wachten.”

“Daarnaast vinden we dat bewoners van aanleunwoningen bij de zorglocaties gevaccineerd moeten worden. Dat is dichtbij, veilig en vertrouwd. Het gaat immers vaak om mensen die bewust in de buurt van een woonzorglocatie zijn gaan wonen om gebruik te kunnen maken van deze faciliteiten. Dit is een kwetsbare groep”, aldus ZZWW.

Teleurgesteld

ZZWW heeft bij diverse West-Friese zorgaanbieders gevraagd om de vervoersproblemen op korte termijn goed op te lossen. Geen van de instanties wil hier inhoudelijk op reageren. ZZWW is hierover teleurgesteld. Tevens betreurt ZZWW het dat zelfs de regionale GGD, een belangrijke schakel in de uitvoering, niet heeft geantwoord op herhaalde vragen.

ZZWW hoopt dat de diverse instanties snel hun verantwoordelijkheid nemen en met goede, veilige en pragmatische oplossingen komen.