Jongeren laten hun stem horen. Ze willen graag in hun dorpen blijven wonen.
Jongeren laten hun stem horen. Ze willen graag in hun dorpen blijven wonen. (Foto: Studio Romantic - stock.adobe.com)

Jongeren willen in dorp blijven

BENNINGBROEK/SIJBEKARSPEL – In West-Friesland is een groot tekort aan sociale huurwoningen. De wachttijden zijn lang en jongeren blijven min of meer gedwongen bij hun ouders thuis wonen tot ze rond 25 tot 30 jaar zijn. De meeste jongeren in West-Friesland zijn verknocht aan hun dorp en willen het liefste in de buurt van hun ouders wonen.

Vijftien jongeren vroegen ruim twee jaar geleden de gemeenteraad en het college iets te doen aan het tekort aan woningen in de Benningbroek en Sijbekarspel. De groep sprak met wethouder Andrea van Langen over het mogelijk ontwikkelen van woningen via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.

Het CPO wilde bouwen op het stukje grond aan Het Sneekerkhof, dat eigendom is van de gemeente Medemblik. Maar die geeft voorkeur aan een andere optie en wil het plan aan een projectontwikkelaar overlaten, vooral de doorlooptijd en de bijbehorende risico’s waren zwaar wegende factoren.

Inmiddels zijn er jaren verstreken en is er enkel een schetsontwerp gemaakt. Tot twee keer toe is het bouwplan vooruitgeschoven op de agenda. De groep jongeren betreurt het dat er in die twee jaar weinig is gebeurd en zijn bang dat hun initiatief voor starterswoningen niet meer uitgevoerd wordt. Een deel van de groep wilde het lange traject niet afwachten en kochten buiten beide kernen een huis, omdat er in hun ogen geen uitzicht is op woningbouw in de dorpen.

De overgebleven groep wil dat de gemeente vaart maakt in de ontwikkeling van een mooie nieuwbouwwijk in Benningbroek/Sijbekarspel, zodat zij in het dorp kunnen blijven wonen.