Krampeen structurele kwelgeest: spierkramp!

Het is een pijnlijke, onwillekeurige samentrekking van een spier(groep). Bij (hard)lopers komt kramp meestal voor in de benen, vooral in de kuitspieren, tijdens of kort na het sporten. De intensiteit van spierkramp verschilt enorm: van licht pijnlijk, waarmee je nog prima kunt doorlopen, tot totale blokkering van de spier.

Mannen hebben vaker kramp dan vrouwen. Waarom dat zo is, is niet bekend. Misschien omdat ze vaak fanatieker zijn. Lang werd gedacht dat kramp veroorzaakt werd door een gebrek aan vocht en electrolyten zoals kalium, natrium en magnesium. Later werd ontdekt dat kramp voornamelijk een door vermoeidheid veroorzaakte, lokale verstoring van de neuromusculaire (spierzenuw) controle is. Theoretisch zou kramp minder vaak moeten voorkomen als je meer gewend bent aan de inspanning en als je meer specifiek aan krachttraining doet, maar het blijft een gegeven dat de één veel vaker last heeft dan de ander.

Supplementen

Blijf je, ondanks dat je voldoende drinkt rondom en tijdens het lopen, en ondanks het sterker maken van je spieren, frequent spierkrampen houden? Laat dan je bloed eens nakijken op vitamine- of mineralentekort. Eventueel kun je dan een calcium, magnesium of zink supplement slikken. Overleg wel altijd eerst met je (sport)arts voordat om te bepalen of het echt nodig is dat je een (en welke)suppletie je gaat nemen. Blijf sporten en gezond! Siemzeilemaker@me.com

Bron: hardlopen.nl