Mariëlle Foppen kreeg op gepaste afstand de nieuwe clubtrui.
Mariëlle Foppen kreeg op gepaste afstand de nieuwe clubtrui. (Foto: aangeleverd)

Mijlpaal bij roeivereniging de Kogge

ONDERDIJK - Bij roeivereniging de Kogge vond eind februari een bijzondere gebeurtenis plaats. Voorzitter Theo Patocka verwelkomde het honderste lid van de vereniging, Mariëlle Foppen uit Hoorn, met een speech overhandigde hij haar een clubtrui als cadeau.

Theo vertelde dat bij de algemene ledenvergadering van 2018 de toekomstvisie van de roeivereniging is vastgelegd. Daarin staat dat het wenselijk is te streven naar minstens honderd leden. Bij dat ledental is een roeivereniging financieel bestendig volgens de KNRB en is er ruimte voor uitvoeren van wensen, zoals aanschaffen van nieuwe boten en aanpassingen aan het verenigingsgebouw. Theo: "jarenlang schommelde het ledental ergens tussen de zeventig en tachtig leden. Corona dreigde in het voorjaar roet in het eten te gooien, maar na de zeer succesvolle open dag in augustus kwamen er in het najaar ineens dertig nieuwe leden bij. Eind december stond de teller op 98. We merken dat er een grote behoefte is aan buiten sporten en dat mensen hebben ontdekt dat roeien in deze prachtige omgeving een geweldige beleving is, elke keer weer."

Op 15 februari schreef het honderdste lid zich in. Mariëlle haar motivatie om lid te worden was een combinatie van factoren. In haar jeugd heeft ze van haar 13e tot haar 17e jaar geroeid bij roeivereniging de Hoop in Amsterdam. Marielle: "het seizoen startte op de Amstel met de wedstrijden de Heineken en Head of the River in maart en de Skiffhead in april. Daarna roeiden we de boten over naar de Bosbaan om mee te doen aan de Randstad Regatta."

Twee jaar geleden overleed een van haar roeivriendinnen van toen en dat greep haar zo aan dat ze besloot het roeien weer op te gaan pakken. Haar epicentrum is de afgelopen jaren langzaam van Amsterdam naar Hoorn verschoven, dus waarom zou ze niet haar blik richten op het noorden? Nadat ze een aantal keren had gewandeld en gekampeerd in de buurt van De Groote Vliet was de keus voor de Kogge een logische stap. Na drie proeflessen besloot ze half februari om lid te worden. Ze geniet er met volle teugen van. De techniek is ze niet verleerd en ze vertrouwt erop dat de conditie weer terugkomt.

Door de coronamaatregelen is het nog niet mogelijk om met vier roeiers en een stuur in een C4 te stappen, maar zodra het weer kan gaat ze zeker weer fanatiek roeien. Bij de Kogge kan men recreatief roeien, maar er is ook ruimte voor de sportieve roeier.

De clubtrui zit Mariëlle als gegoten en is onderdeel van de nieuwe clubkledinglijn die binnenkort voor alle leden beschikbaar is. Ze was erg blij met deze aangepaste ceremonie, die als het gekund zou hebben, zeker aanleiding zou zijn geweest voor een mooi feest. Daarop is het nog even wachten, maar tot die tijd zijn de feestjes voor haar wekelijks op het water tijdens het roeien.