Lynda van den Broek: "Met mij gaat het gelukkig nu goed".
Lynda van den Broek: "Met mij gaat het gelukkig nu goed". (Foto: Theo Annes)

'Het zit tussen je oren, zei mijn huisarts'

TWISK - Al eerder van endometriose gehoord? Voor sommigen een nog onbekende ziekte, voor anderen die ermee te maken hebben, de harde realiteit. Zo ook Lynda van den Broek (50) uit Twisk. "Het zit tussen je oren zei mijn huisarts", vertelt Lynda, "en dat was dus niet zo."

'De impact van endometriose kenbaar maken'

Bij Lynda werd in 1997 endometriose geconstateerd, na een pijnlijke, verdrietige en veel te lange zoektocht van acht lange jaren. "Inmiddels zestien operaties verder en 24 jaar later is er nog steeds geen medicijn om endometriose te genezen. 24/7 heb ik extreme pijn... jaar in, jaar uit. Zo zag (en ziet soms nog) mijn leven eruit. Het ziekenhuis werd mijn tweede thuis. De aanleg van een stoma was onvermijdelijk. Vorig jaar werd er adenomyose in mijn baarmoeder geconstateerd en endometriose op de long. Het plaatje is dus bijna compleet. Endometriose is a bitch! But I'm stronger than that!"

Voorlichting

De Endometriose stichting geeft voorlichting aan jonge meiden op middelbare scholen. Dankzij deze stichting komt er steeds meer aandacht voor deze ziekte en dat wil Lynda ook. De maand maart is de Endometriose Awareness Maand. Ik wil dat de mensen weten wat voor impact endometriose op het lichaam heeft en wat voor invloed de ziekte heeft op het dagelijks leven."

Wat is endometriose?

Als een vrouw menstruatiepijn heeft, pijn tijdens het vrijen of als ze naar de toilet gaat, is dat niet normaal.

'Klachten? Neem contact op met je huisarts'

Wie deze klachten heeft, schroom niet en praat eens met de huisarts. Eén op de tien vrouwen leeft met endometriose, een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt.

Dit weefsel zit meestal op het buikvlies en/of organen in de buik, en soms in de baarmoederhals, borstholte (long), navel of keizersnede litteken. Het 'groeit' daar en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.

Echoscopie

Er bestaat geen schriftelijke test om endometriose aan te tonen of uit te sluiten. Door middel van vaginale of rectale echoscopie kunnen aanwijzingen hiervoor worden gevonden, maar alleen via een laparoscopie kan endometriose met zekerheid worden aangetoond.

Op de website staat onder het kopje Voor jou een endometriosetest. Als je klachten hebt, kan je daar ook stellingen beantwoorden.

Overleven

Leven dat soms meer voelt als overleven. Lynda vraagt voor alle vrouwen met deze ziekte die zich onbegrepen voelen en die denken er alleen voor te staan, aandacht. "Ik wil meer bekendheid van deze ziekte, zodat vrouwen zich eerder bewust zijn van endometriose en dat er nog meer voorlichting komt, ook voor (huis)artsen om dit te herkennen. Hopelijk komt er snel een medicijn op de markt die endometriose geneest. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Met mij gaat het nu gelukkig goed! Ik heb geleerd om het per dag aan te kijken. Bij het wakker worden, weet ik meestal al hoe mijn dag word. Vooral goed luisteren naar mijn lichaam en dat gaat mij steeds beter af."

Kijk op www.endometriose.nl wanneer er informatie webinars plaatsvinden. Graag wel eerst registreren.

Afbeelding
Afbeelding