Spierpijn na sport

Spierpijn na afloop van sport ontstaat door overbelasting. In de spiercellen zijn kleine scheurtjes ontstaan. Spierpijn is vaak na twee dagen het ergste. Dit komt omdat na een dag of twee de spieren ontstoken en opgezet zijn. Deze reactie is nodig om het herstelproces te versnellen: bij ontsteking ontstaat warmte en warmte, meer bloed en vocht bevorderen het herstel.


Kan je spierpijn voorkomen?

Om spierpijn te beperken is een goede warming up nodig. Hierdoor worden de spieren beter doorbloed, soepeler en op lengte gebracht en zal de aanvoer van zuurstof, brandstof en de afvoer van afvalstoffen efficiƫnter verlopen.

Een goede cooling down na het sporten bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Wissel zware en rustige trainingen af. Anders bouw je op een gegeven moment niks meer op, maar breek je juist af. De belastbaarheid is afhankelijk van je leeftijd en is individueel verschillend. Luister goed naar je lichaam.

Energievoorraad op tijd aanvullen

Niet alleen spierpijn is een teken dat je nog niet voldoende hersteld bent, ook uitputting van de energievoorraden (glycogeen en koolhydraten) en vochtverlies heeft veel invloed op je prestatievermogen. De eerste uren na een zware inspanning is de belangrijkste fase in de aanvulling van de energievoorraden (vooral koolhydraten) en vochthuishouding. Elk uur dat de aanvulling langer op zich laat wachten kan betekenen dat het herstel een dag langer duurt. Probeer na afloop gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten en eiwitten te gebruiken. Hierbij kan je denken aan: bananen, brood, zoet beleg en supplementen. Vul ook je vochttekort zo snel mogelijk aan. Het eerste uur een liter is, zeker bij warm weer, niet overdreven.

Wanneer de spierpijn zo erg is dat je na drie dagen nog niet kunt hardlopen, kan je het beste rustig gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Door deze activiteiten wordt de bloedcirculatie verbeterd. Actieve rust is veel beter voor het herstel dan geen lichaamsbeweging.


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.