Alfa/go-golven/ritme oftewel, meten is weten

Beslissingen worden gemaakt door een computer vanwege uw zoekopdrachten en/of het gebruik van uw mobiel met als resultaat reclame op het beeldscherm!

Het is te vergelijken dat als u langs een willekeurige winkel loopt en u wordt een reclame blaadje/folder in de hand gedrukt. Onschuldig? Echter niet op de computer of de telefoon, want u wordt nadien bestookt met reclame waar u eerst naar heeft gezocht.

Het komt erop neer dat wij constant worden gevolgd vanwege onze zoekopdrachten en dit gaat heel ver! Genoemd algoritme, zoals oorspronkelijk bedacht door de Perzische wiskundige Mohammad ibn Musa Al-Khwarizmi, is in feite een lijstje met instructies die in een vaste volgorde beschrijft hoe je een bepaald probleem oplost, genoemd dus algoritmes. Elk algoritme heeft een eigen reeks van acties, gelijk de hersenen afgeven, maar is ook ingesteld op zogenoemde ‘mogelijke handelingen’.

Stel dat u af en toe iets speciaals zoekt en dit niet zo 1-2-3 kan vinden, dan onthoudt de computer dit gelijk, onze hersenen. Kan ook overigens nog anders, zoals met speciale geluidgoven om iemand productiever te maken. Denk aan muziek tijdens het werk, kan dit gaan op algoritmes? Dit kan dan ook wel weer positief werken of om ontspannen in slaap te komen. Uw iPhone weet zo ongeveer wat u allemaal gaat doen de komende dagen vanwege deze algoritme, zoiets als de voorspelbare mens. Bedenk wel dit is slechts techniek, waarmee we voorzichtig moeten omgaan. Koop daarom plaatselijk. De computer of telefoon komt er dan niet aan te pas, hoogstens uw onbewust geweten.


Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.