Helpen met stoken in het Stoommachinemuseum.
Helpen met stoken in het Stoommachinemuseum. (Foto: Kenneth Stamp)

Heropening tijdens stoomweekend

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, is weer open. Het stoomweekend vindt 12 en 13 juni plaats. De smid is zondag aanwezig in de oude smederij, waar hij zijn smeedkunsten toont en jong en oud vermaakt met zijn verhalen.

Een week later tijdens het jubileumweekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven. Hoor het gepiep en geknars van de draaiende emmers al van ver. De stoomhijskraan tilt hele boomstammen op de stoomraamzaag, waar ze tot planken worden gezaagd. De Henschel stoomwals, de nieuwe aanwinst van het museum, maakt zijn eerste rondjes over het museumterrein en op zondag worden demonstraties gehouden met de hoofdstoommachine van het gemaal. Kortom: alles wat draaien kan, draait!

Schipper Rob Smak neemt zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Onderweg vertelt hij allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal twintig personen mee. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Reserveren kan via combinatietickets, tel. 0227-544732.

In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemeter-maatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor een bezoek een tijdslot en koop online een ticket via www.stoommachinemuseum.nl. Meer informatie over het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik is te vinden op de website.