Rianne geeft gymles aan cliënten van Leekerweide.
Rianne geeft gymles aan cliënten van Leekerweide. (Foto: aangeleverd)

Rianne geeft gymles

Normaliter is het elke maandagavond raak in Wognum: in de sporthal komt een vaste club sporters van Leekerweide bij elkaar om flink te trainen. “Ik geef al vijf jaar gymles aan deze groep mensen met een lichamelijke of een geestelijke beperking", vertelt vrijwilliger Rianne Beekes (21). “Dat we dit jaar door corona niet konden trainen, was voor iedereen lastig.”

De gymlessen van Rianne zijn afwisselend. “Ik vraag vaak aan het einde van de les: wat zullen we volgende week doen? We doen steeds iets anders. Soms tikspelletjes, soms een sport of een wedstrijdje. Vooral basketbal is hartstikke populair. En als er wordt gescoord, is de hele groep aan het juichen!”

Zelfvertrouwen

Rianne is vriendelijk en rustig, maar haar trainingen zijn pittig. "Dat moet ook... lekker bewegen, die hartslag omhoog en de spieren aan het werk zetten. Ik zie de deelnemers per week fitter en soepeler worden. Sporten is voor iedereen goed, ook voor deze doelgroep. Ik merk het aan hun gedrag: sommige deelnemers waren in het begin afwachtend en verlegen, maar die zijn helemaal opgebloeid. Mooi wat sport doet.”

IJsje na de les

Samen gymmen is gezellig. “Als iemand jarig is, wordt er getrakteerd. En van de laatste les voor de zomerstop maken we altijd wat bijzonders, zoals buiten sporten met een lekker ijsje achteraf. De deelnemers zien elkaar alleen bij het sporten, nu dus al een jaar niet.” De groep sporters is al sinds de oprichting van de groep min of meer hetzelfde, maar nieuwe deelnemers blijven altijd welkom. "Na de zomer beginnen we gelukkig weer. Ik kan niet wachten”, zegt Rianne. “En de deelnemers ook niet, dat weet ik zeker.”

Wil jij ook ‘es gewoon vrijwillig doen'? Laat het Vrijwilligerspunt Westfriesland weten door een e-mail te sturen naar info@vrijwilligerspunt.com of te bellen naar 0229-216499.