Zuidschermer in Blokker.
Zuidschermer in Blokker. (Foto: Mart Groentjes)

Nu de stolp door schaalvergroting en intensivering van de landbouw zijn agrarische functie grotendeels is verloren, moet de piramide van de polder zoeken naar nieuwe bestemmingen.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft Mooi Noord-Holland de opdracht gegeven om elke stolp in de provincie te inventariseren en te beoordelen naar zijn landschappelijke, cultuurhistorische en architectonische waarde. Behalve de monumenten zijn daarvoor alle stolpen vanaf de openbare weg gefotografeerd, is de bewoner via een folder gevraagd om aanvullende informatie en is er archiefwerk verricht.

Verder zijn deskundigen op het gebied van erfgoed, monumenten en landschap ingeschakeld om de boordelingscriteria op te stellen en op grond van de onderzoeksresultaten tot beleidsadviezen te komen.

Brandbrief

Maar is dat genoeg? Waar is in dit proces de stem van de stolp? Of beter gezegd: van de stolpeigenaar? Want hij weet precies wat zijn stolp nodig heeft om te overleven en zit niet te wachten op een meer of minder positieve beoordeling, uitgedrukt in punten, waarop hij geen enkele invloed heeft gehad. Mogelijk is een relatief lage beoordeling in de toekomst een legitimatie voor sloop. De Boerderijenstichting Noord-Holland heeft Gedeputeerde Staten een brandbrief gestuurd. De classificatie van alle stolpen moet van tafel, want we kunnen geen enkele stolp meer missen in het Noord-Hollands landschap.


Ben je het daarmee eens? Word dan Vriend van de Boerderijenstichting Noord-Holland via www.boerderijenstichting.nl en strijd mee!



Mosterdweg in Schoorl.
Westbeemster
Schermerhorn