Mooie voorjaarsbloemen in je tuin.
Mooie voorjaarsbloemen in je tuin. (Foto: Astrid Ottenhof)

Klaar voor het voorjaar?

REGIO - De zonnestralen laten zich volop zien en het buitenleven trekt. Droge dagen zijn ideaal om te gaan tuinieren.

De winter heeft haar sporen achtergelaten in de tuin. Het is tijd voor een flinke schoonmaakbeurt. Verwijder dode knoppen en takken van de vaste planten om ruimte te maken voor nieuw leven. Verwijder afgevallen bladeren en onkruid en spit de aarde een keer om. Zo zorg je niet alleen voor nieuw leven, maar geef je ook meteen de vogeltjes wat te eten.

De bollen die geplant zijn, zijn uitgekomen en de tuin ziet er al fleurig uit in de lentekleuren van tulpen, narcissen en viooltjes.

De eerste zaadjes kunnen binnenshuis geplant worden. Zet ze vervolgens in het zonnetje op de vensterbank. Zodra de plantjes beginnen te groeien, kunnen ze stapje voor stapje naar buiten worden geplaatst. Let op de groeifase van de plantjes!

Onderhoud

Grote kans dat het onderhoud van de tuin gedurende de wintermaanden stil lag. Dit betekent dat er mogelijk een flinke inhaalslag te behalen valt. Begin bijvoorbeeld met het schoonmaken van tuinmeubilair en het verwijderen van groene aanslag van tegels en andere materialen. Misschien is het tijd om het gras te maaien of de haag te knippen? Wellicht kan ook de schutting wel een nieuw likje verf gebruiken?

Aankleden

Alle taken gedaan? Dan kan je het wat gezelliger maken in de tuin. Is het tijd voor nieuwe tuinmeubelen? Of geef het huidige tuinmeubilair een upgrade met een likje beits of verf. Geef in een handomdraai een nieuw leven aan het houtwerk van tuinaccessoires. De voorpret van het sfeer creƫren is vaak net zo leuk als er uiteindelijk daadwerkelijk van genieten.


Bron: Bouw & Wonen