Psychische problemen bij jongeren

Veel kinderen en jongeren hebben weleens een periode waarin het niet goed met ze gaat. Ze voelen zich bijvoorbeeld angstig, eenzaam of heel somber. Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals een echtscheiding, verhuizing, een schokkende gebeurtenis of zoals nu corona. Maar vaak is er ook geen aanwijsbare reden. Maar je moet er wel wat mee.

Wat kun je zelf doen?

De eerste stap is er over praten, ook al wil je dat niet. Als je alles blijft opkroppen, worden je problemen vaak erger. Praat er dus over met een goede vriend of vriendin, je ouders of een leraar. Het is fijn als iemand naar je luistert en met je meedenkt. Praten lucht ontzettend op!

Wat kunnen ouders doen?

Als uw kind psychische problemen heeft en dat uit op een manier die u niet prettig vindt, is dat geen onwil. Straffen helpt dus niet. Luisteren wel. Het is voor uw zoon of dochter fijn om te voelen dat u begrip heeft. Soms kunt u met praktische dingen helpen. Meer tijd nemen om samen iets leuks te doen, samen sporten. Of door uw kind te stimuleren lid te worden van een sportclub of vereniging. Besef wel dat het meestal een kwestie van lange adem is. Laat u niet ontmoedigen.

Wanneer professionele hulp inroepen?

Als het probleem vermoedelijk niet tijdelijk is, is het verstandig professionele hulp te zoeken. Hij of zij kan uitzoeken wát er precies aan de hand is en probeert antwoorden te zoeken op vragen als: Wat is volgens jou het probleem? En hoe lang is het er al? Wat hebben jij of je ouders zelf al gedaan? Waarom werkte dat niet goed? Vervolgens gaat de hulpverlener kijken hoe jij het beste geholpen kan worden.

Alles Oké? Supportlijn

Er is een hulplijn voor jongvolwassenen: de Alles Oké? Supportlijn. 18 tot 24-jarigen kunnen dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur bellen naar 0800-0450 als het even niet lekker gaat. Alles is bespreekbaar, contact is gratis, anoniem en je zit nergens aan vast. Of chat via allesoke.nl.

Ouders onderschat deze problemen niet, neem het serieus!

Reacties naar Siem.Zeilemaker@me.com.. Bron: o.a. Thuisarts.nl.