College geeft vergunning bouw expathotel

REGIO - Het college van burgemeester en wethouders besloot om definitief de omgevingsvergunning voor de bouw van een expathotel aan Waterkant 54 in Opmeer te verlenen. Tegen dit besluit zijn diverse bezwaarschriften ingediend. Het college legde deze voor aan de commissie Bezwaarschriften, die de bezwaren zorgvuldig afwoog. De commissie concludeerde dat het college de gevraagde vergunning terecht verleende.

Elk bouwplan moet voldoen aan de regels die staan in het bestemmingsplan. Het gaat dan om regels die te maken hebben met bouw- en gebruiksmogelijkheden van bepaalde gronden. In het bestemmingsplan legt de gemeente vast wat er met de ruimte mag gebeuren. Bijvoorbeeld waar woningen of bedrijven mogen komen en welke afmetingen die mogen hebben. Als een bouwplan voldoet aan de regels uit het bestemmingsplan, dan moet de gemeente een vergunning verlenen. Het bouwplan van Waterkant 54 voldoet aan de regels van het bestemmingsplan Centrum Opmeer Spanbroek.

Extra bezwaar

De commissie Bezwaarschiften behandelde op 2 maart de bezwaren. De bezwaarmakers konden een mondelinge toelichting geven. De commissie adviseerde vervolgens het college om de omgevingsvergunning in stand te laten, maar wel een extra voorwaarde eraan te verbinden. Dit voorschrift houdt in dat de duur van de logies maximaal drie maanden moet zijn en dat de expats hun hoofdverblijf elders moeten hebben. Het college neemt het advies van de commissie Bezwaarschriften over.