V.l.n.r. Gerda Kaarsemaker (MEVO), Rianne Kaandorp (MEVO), wethouder Nederpelt, Corona Rentenaar (centrumcoördinator).
V.l.n.r. Gerda Kaarsemaker (MEVO), Rianne Kaandorp (MEVO), wethouder Nederpelt, Corona Rentenaar (centrumcoördinator). (Foto: aangeleverd)

Horeca en winkeliers zetten stap richting toekomstbestendig winkelgebied

MEDEMBLIK - Door de opkomst van online shopping en de grotere mobiliteit van de consument, verandert de manier van winkelen. De coronacrisis brengt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Gerda Kaarsemaker van horeca- en winkeliersvereniging MEVO: “Om het stadscentrum van Medemblik levendig te houden en het aanbod winkels en horeca veelzijdig, moeten we collectief in spelen op het veranderde gedrag van de consument. Als vereniging staan we hiermee voor een belangrijke opgave. Het retailplan bevat de MEVO-speerpunten voor de aankomende jaren op weg naar een belevingsvol, gastvrij en toekomstbestendig winkelgebied.”

MEVO presenteert retailplan aan wethouder

De detailhandelssector wordt sinds jaar en dag sterk beïnvloed door maatschappelijke, culturele en economische ontwikkelingen. Op dit moment wordt gesproken van een ‘retailrevolutie’ die ingrijpende veranderingen met zich meebrengt voor de manier waarop de consument winkelt en de (dagelijkse) boodschappen doet. Dit zorgt landelijk voor een overschot aan vierkante meters winkeloppervlakte. Gerda: “Nog lange tijd hebben we in Medemblik de dans kunnen ontspringen en was er bijna geen sprake van leegstand. Veel Medemblikkers doen bewust lokaal hun inkopen en de succesvolle campagne ‘Koop lokaal’ heeft deze loyaliteit versterkt. Maar helaas heeft COVID-19 ook bij ons de ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht en hebben ook wij in het centrum te maken met lege etalages.”

Beleving

De sfeer en de sociale ontmoetingsfunctie tijdens het winkelen en boodschappen doen, wordt steeds belangrijker. “Internet en de toegenomen mobiliteit van mensen maakt dat de wereld aan ieders voeten ligt. De consument weet wat er mogelijk is, heeft veel keus”, legt centrumcoördinator Corona Rentenaar uit. “Iets kopen kunnen mensen overal, zowel off- als online. Maar het maken van een praatje, het struinen tussen de rekken en het krijgen van goed persoonlijk advies, dát gebeurt in de restaurants en winkels. Daarom draait het in de fysieke retail meer en meer om de beleving. Het aanbod, de evenementen, sfeer, historie, de gastvrijheid en service, het zijn allemaal belangrijke elementen in de beleving tijdens het winkelen.”

Klantbinding

“Gelukkig kunnen we in Medemblik bogen op een prachtig compact en historische centrum”, vervolgt Gerda. “Daarmee beschikken we over een krachtig belevings-ingrediënt. Toch moeten ook wij, willen we in de toekomst als winkelgebied levendig blijven, goed inspelen op de ontwikkelingen. Want dat er sprake is van afvloeiing richting online en omliggende (grote) steden, is evident. Daarom zetten we gezamenlijk de schouders eronder. We willen als winkelgebied nóg aantrekkelijker worden, onszelf beter onderscheiden en de klantbinding vergroten.”

Retailplan MEVO

Tijdens een online TEAMS-meeting, presenteerden het bestuur en de centrumcoördinator deel één van Retailplan MEVO aan wethouder Harry Nederpelt. In dit eerste deel staan de strategische randvoorwaarden op weg naar een belevingsvolle en gastvrije winkelervaring in kern Medemblik centraal. Uitgangspunt van het document vormen de door gemeente Medemblik opgestelde Centrumvisie en de (gemeente brede) Detailhandelsvisie.

Toekomstbestendig

Het retailplan bevat de speerpunten van de MEVO voor de periode 2021-2025 en is een coproductie van Promoject en Callypso Innovatie. Als gevolg van de corona-maatregelen, wordt het tweede deel van Retailplan MEVO op een later moment verwacht. Dit deel bestaat uit een uitgewerkte belevingsagenda die aan de hand van fysieke brainstormsessies tot stand zal komen.


Wethouder Harry Nederpelt: "Het is bijzonder om te zien dat, zelfs in een moeilijke tijd als deze, de MEVO vooruit kijkt en komt met een gedragen visie voor een krachtig en toekomstbestendig stadscentrum. Retailplan MEVO is een waardevol document dat niet alleen de MEVO zelf, maar ook andere betrokken partijen zoals Gemeente Medemblik, duidelijkheid biedt. Voor de leefbaarheid en economische vitaliteit van onze gemeente is het van groot belang dat het centrum van Medemblik een plek is en blijft waar mensen graag vertoeven en goede service ervaren.”