Wim Groeneweg: "Ik wil er zijn voor onze inwoners waar dat maar nodig is".
Wim Groeneweg: "Ik wil er zijn voor onze inwoners waar dat maar nodig is". (Foto: Aschwin Snel Fotografie)

'Ik voel me een bevoorrecht mens'

REGIO - Na het overlijden van burgemeester Nijpels heeft de gemeente Opmeer een waarnemend burgemeester. Wim Groeneweg begon maandag 8 maart aan zijn nieuwe uitdaging. Wat is zijn achtergrond en hoe kijkt hij naar zijn tijdelijke opdracht?

Wie is Wim Groeneweg?

“Ik ben 63 jaar, geboren in de Haarlemmermeer en kom uit een agrarische familie van akkerboeren en tuinders", legt waarnemend burgemeester Wim Groeneweg uit. "Zo heb ik al van jongs af aan meegekregen dat er hard, fysiek, gewerkt moest worden en dat een zelfstandig bestaan ook niet altijd eenvoudig is. Ik ben begonnen als onderwijzer op een basisschool. In die tijd ben ik onderwijskunde gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. Ik heb daar mijn MO A en MO B diploma gehaald en verzuimd netjes af te studeren. Dit vanwege het feit dat mijn baan als directeur van een LOM school in Rotterdam west (Spangen) zoveel van mij vroeg dat ik daaraan prioriteit gaf. Later erg spijt van gehad! Via de vakcentrale CNV ben ik tijdelijk voorzitter geworden van de politiebond ACP en heb een aantal landelijke politie CAO’s afgesloten en internationaal vakbondswerk gedaan in de politiesector. In 2003 ben ik wethouder geworden in de gemeente Woerden en vervolgens, om vervolgens via negen maanden raadslid uiteindelijk burgemeester van Vianen geworden. In november 2019 werd ik waarnemend burgemeester van Oudewater. Ik maakte daar het begin van de coronacrisis mee en, betekenis daarvan voor de samenleving en alles wat daarbij komt. Ik ben getrouwd met Fieke. We hebben twee kinderen en twee kleinkinderen. Dat laatste is wel mijn grootste hobby en een groot geluk in ons gezin.”

Waarnemend burgemeester

Groeneweg vervolgd: “Opmeer is een kleine gemeente waar de gemeenschapszin groot is en de polsslok van de gemeente niet al te lang. Ik herken dat en denk daarom ook mijn ervaring te gebruiken om de helpende hand te bieden. Opvallend is hoe open en vriendelijk ik in Opmeer ben ontvangen. Dat heb ik ook al wel anders meegemaakt. Ik voel me welkom. Daarnaast is mij nu al opgevallen hoeveel hart de ambtelijke organisatie heeft voor de gemeente Opmeer. Er wordt heel hard gewerkt, ondanks dat de mogelijkheden soms ook beperkt zijn.”

Deftige burgemeester

Wat voor soort burgemeester wil Groeneweg zijn voor de inwoners van Opmeer? “Ik ben geen deftige burgemeester die van afstand ‘verstandige’ beschouwingen doet. Uiteindelijk gaat het erom dat we samen een omgeving maken waar het goed wonen, leven en werken is. Daar kan het gemeentebestuur bij helpen, maar het is toch vooral ook een zaak van de inwoners zelf. Dat 'samen' doen kan een burgemeester stimuleren door er ook zelf actief aan bij te dragen. Mijn voorganger heeft dat ook op een fantastische manier voorgedaan. Ik wil graag een goede burgemeester zijn. Voor de (waarschijnlijk) korte tijd dat ik in Opmeer mag werken, betekent dat ik zorg draag voor de openbare orde en veiligheid. Een goede voorzitter wil zijn van de raad en het college, aanspreekbaar wil zijn voor onze ambtelijke organisatie en het belangrijkst: er zijn voor onze inwoners waar dat maar nodig zijn. In lief én leed.”

Betrokken en saamhorige gemeenschap

“Ik merk aan alles dat de gemeenschap van Opmeer een betrokken en saamhorige gemeenschap is. Ik ervaar veel realisme over de (on)mogelijkheden voor het bestuur van onze gemeente. Voor het gemeentebestuur is het van belang dat de inwoners meedoen. Dat gebeurt gelukkig ook op veel plaatsen. Het is de kracht die in Opmeer zichtbaar en voelbaar is. Iets om trots op te zijn!”

Vrije tijd

De waarnemend burgemeester heeft ook vrije tijd waar hij erg van geniet. "Elke morgen probeer ik mijn rondje van acht kilometer hard te lopen om zo fysiek fit te blijven. Mijn vrouw en ik zijn actief in de kerk, een samenwerkingsgemeente van Christelijke Gereformeerde kerk en Nederlands Gereformeerde kerk en ik ben daar ook voorzitter van de Kerkenraad. Na de herindeling van Vianen met Leerdam en Zederik op 1 januari 2019, haalde ik mijn groot rijbewijs om vervolgens een aantal maanden als touringcarchauffeur hele leuke tripjes te maken. Dat is echt een liefhebberij geworden. Ik voel me in veel opzichten een bevoorrecht mens en ik ben dankbaar voor de kansen die ik kreeg.”