De overlast op het recreatieterrein De Leijen speelt vooral ’s avonds en ’s nachts.
De overlast op het recreatieterrein De Leijen speelt vooral ’s avonds en ’s nachts. (Foto: aangeleverd)

Overlast De Leijen stevig aangepakt

HENSBROEK - Vernielingen, brandstichting, herrie en graffiti: de afgelopen periode was het regelmatig raak op het recreatieterrein De Leijen in Hensbroek. Dit leidde tot veel overlast, schade en gevaarlijke situaties. Om deze overlast tegen te gaan hebben de gemeente Koggenland, Recreatieschap Westfriesland en de politie de handen ineengeslagen. Het resultaat van deze samenwerking is dat er stevige maatregelen worden genomen om de overlast voor omwonenden en recreanten terug te dringen. Zo is het verboden om tussen 21:00 en 8:00 uur op het terrein aanwezig te zijn.

'Met tijdelijke sluiting kunnen ook handhavers iets doen'

De overlast op het recreatieterrein De Leijen begon in het voorjaar en speelt vooral ’s avonds en ’s nachts. Dit is niet nieuw: in het verleden is er al vaker overlast ervaren door omwonenden, zo laat een woordvoerder van de gemeente Koggenland weten. Met enige regelmaat treffen de medewerkers van het Recreatieschap Westfriesland en recreanten ‘s ochtends de gevolgen hiervan aan. Vooral de vele glasscherven door kapot gegooide drankflessen zijn erg gevaarlijk. 

Verboden toegang

Om De Leijen weer een plek te laten zijn waar mensen veilig en prettig recreëren, is er besloten om strenge maatregelen te nemen.

Het college van de gemeente Koggenland heeft in overleg met het Recreatieschap besloten dat het tussen 21:00 en 8:00 uur verboden is om op het terrein van het recreatiegebied aanwezig te zijn. Wie tussen deze tijden toch aanwezig is, riskeert een boete. Daarnaast zal de parkeerplaats ’s avonds worden afgesloten. Bezoekers van het gebied zullen hierover onder andere via borden op locatie worden geïnformeerd. Een woordvoerder van de gemeente Koggenland vertelt: "Zowel bij de politie als bij de gemeente kwamen er verschillende signalen binnen van overlast. We zijn in gesprek gegaan met het recreatieschap en de politie. In overleg is vervolgens besloten om het gebied af te sluiten. We zijn op zoek gegaan naar een passende manier, zodat ook handhavers er iets mee kunnen doen. Daarom hebben we voor een tijdelijke sluiting gekozen." 

De maatregelen zijn in eerste instantie gericht op de komende maanden, augustus en september 2021. 

Prettig recreëren

Het Recreatieschap zal samen met de gemeente kijken hoe De Leijen ook in de toekomst een prettig recreatieterrein kan zijn voor alle inwoners en mensen uit de regio die graag genieten van deze mooie locatie. Het einddoel is dat alle bezoekers van het gebied zich hier (weer) op hun gemak voelen, aldus de woordvoerder van de Gemeente Koggenland.